Eerste bewoners Erasmusflat
De bouw startte in oktober 1972 en in mei 1974 was het moment aangebroken dat de eerste bewoners hun intrek namen.
De eerste bewoners trekken in de Erasmusflat
De uitbreiding van Goes, begin jaren zeventig, eiste ook extra voorzieningen voor ouderenhuisvesting.
Wooncentrum
In het uitbreidingsplan Goese Polder werd daarom het complex Erasmusflat gebouwd. Deze voorziening, die officieel “Wooncentrum voor ouderen” genoemd werd, ging uit van de Humanistische Stichting Huisvesting Bejaarden te Goes. De bouw startte in oktober 1972 en in mei 1974 was het moment aangebroken dat de eerste bewoners hun intrek namen.
De PZC van 16 mei 1974 besteedt er aandacht aan en spreekt van een 'modern wooncentrum voor ouderen'. Lees het artikel hier.
De flat bestond toen uit 136 woningen en was verder nog voorzien van bibliotheek, recreatiezaal, fietsenberging, hobbyruimte en winkel.
Ten tijde van de opening bedroeg de huurprijs van een 2-kamerwoning fl. 445,-, inclusief energiekosten en aansluiting met alarmcentrale, een behoorlijk bedrag voor die tijd!
Populair
Het moderne wooncentrum was meteen populair, maar er waren ook wel wat klachten en wensen, zoals een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Lees hier het artikel dat de PZC van 26 mei 1976 erover schreef.
De belangstelling voor een woning in het Erasmusflat bleef jarenlang zeer groot. Lange wachtlijsten getuigen daarvan.
Renovatie of nieuwbouw
Uiteindelijk voldeed de Erasmusflat toch niet meer aan de eisen des tijds en dat leidde tot plannen om het complex te renoveren dan wel te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Men koos voor het laatste: een nieuwe complex werd ontworpen, met zowel huur- als koopappartementen.
De Huurderswerkgroep was het niet eens met de plannen, klik hier voor de PZC van 8 september 2008:
In de plannen werd aanvankelijk ook overwogen het aangrenzende benzinestation met autowasstraat aan de Troelstralaan te slopen maar men besloot deze te behouden.
Sloop
Eind 2009 werd begonnen met de werkzaamheden en ging de eerste fase van de sloop van het 35 jaar oude complex van start. Hierbij werd ook een gedeelte van de achter het complex lopende Kuyperlaan definitief afgesloten, want ook het stratenplan bij het complex zou grondig gewijzigd worden. Het nieuwe complex zou gaan bestaan uit 156 woningen.
Dat het enkele jaren durende sloop- en bouwproces leidde tot (enig) ongemak voor de bewoners en omwonenden behoeft geen discussie.
De uitvoering van het plan ging in fasen. Op de foto hierboven is te zien hoe oud gesloopt wordt, terwijl een nieuw gebouw er al staat. De werkzaamheden duurden ruim drie jaar.
Nieuwe naam
In juni 2011 konden de eerste bewoners naar het nieuwe complex, nu Erasmuspark gedoopt. Klik hier voor het artikel uit de PZC op 28 juni 2011.
De afzonderlijke “woontorens’ waaruit het complex bestaat kregen ieder een eigen naam: Orian, Zuiderkruis, Poolster (huurappartementen) en Saturnus (koopappartementen). Ook aanwezig een kapsalon, restaurant (ook voor niet-bewoners!) en andere voorzieningen.
Door de omvorming van Erasmusflat naar Erasmuspark heeft de skyline van de Goese Polder een forse verandering ondergaan.