Ziekenhuizen in Goes
Een korte terugblik op het wel en wee van de ziekenhuizen die de Ganzestad kende alsook een blik in het huidige Admiraal de Ruyterziekenhuis aan de hand van materiaal uit de Historisch Topografische Atlas van het Gemeentearchief Goes. De informatie is onderaan de pagina ook beschikbaar als PDF.
Het nieuw gebouwde Gasthuis aan de Oostwal, in 1927 in gebruik genomen. Later was hier het Stadskantoor gevestigd en in 1986 werd het complex gesloopt om plaats te maken voor appartementen en winkels.
In de verzuilde maatschappij begin 19e eeuw gingen er (ook) stemmen op vanuit het katholieke volksdeel om een eigen ziekenhuis op te richten, naast het ‘algemene/prot.-chr. Gasthuis. Reeds eerder was er in de Lombardstraat een provisorisch (katholiek) ziekenhuis in gebruik genomen maar pas op 2 december 1927 was het zover en kon aan de Kloetingscheweg een “echt” ziekenhuis (St. Joanna) officieel geopend worden. Deze opname dateert van kort na de opening.
Van ziekenhuis St. Joanna keren we terug naar het Gasthuis aan de Oostwal en nemen een kijkje in de Vrouwenzaal; omstreeks 1935.
Ziekenhuis St. Joanna werd later uitgebreid met het zgn. Beddenhuis, op de hoek met de Populierenstraat die werd aangelegd in het kader van Plan Zuid. De officiële opening van het Beddenhuis vond plaats op 17 december 1965, uiteraard in het bijzijn van vele burgerlijke en kerkelijke autoriteiten. Met de sluiting van het ziekenhuis werd het Beddenhuis in 1989 gesloopt, terwijl het hoofdgebouw aan de Kloetingseweg behouden bleef en verbouwd werd tot verpleeghuis.
Het Gasthuis aan de Oostwal werd te klein en kon niet uitbreiden. Men keek uit naar een andere locatie en die vond men in Plan Valckeslot, waar begin jaren 60 op de hoek Valckeslotlaan/Reigerstraat een modern ziekenhuis werd gebouwd. Men had besloten deze de naam Bergzicht te geven. Het publiek kon op 25 april 1964 alvast een kijkje komen nemen in het nieuwe complex. Op 1 juli d.a.v. arriveerden de eerste patiënten. Deze opname is van later datum maar geeft een goed beeld van het ziekenhuis.
Zoals bij de vorige afbeelding reeds vermeld werd arriveerden op 1 juli 1964 de eerste patiënten bij ziekenhuis Bergzicht. Bij de verhuizing werd medewerking verleend door het Rode Kruis die voor dit doel enkele ambulances ter beschikking stelde. Door een goede organisatie verliep de verhuizing van het Gasthuis aan de Oostwal naar de nieuwe locatie vlekkeloos.
De besturen van de ziekenhuizen Bergzicht (prot.-chr.) en St. Joanna (r.k.) gingen in de jaren 70 met elkaar overleggen om te gaan samenwerken en studie te verrichten naar de realisatie van een nieuw ziekenhuiscomplex. Het overleg leidde uiteindelijk tot de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen. In eerste instantie bleven de lokaties Bergzicht en St. Joanna daarbij behouden. Al snel besloot men tot de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg. Hier zien we het nieuwe complex in afbouwfase, kort voor de opening van het ziekenhuis in 1987.
Op 8 juli 1987 was het zover dat de patiënten uit Bergzicht en St. Joanna verhuisd werden. Met de inzet van veel mensen en materieel verliep deze ‘operatie’ bijzonder vlot. Alles moet natuurlijk even wennen maar al snel was men in het nieuwe ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg geacclimatiseerd.
Ziekenhuis Bergzicht fungeerde vanaf eind 1987 als Asielzoekerscentrum en bleef dat tot 1 januari 1997; kort daarna werd het complex gesloopt. Het St. Joanna werd gedeeltelijk gesloopt en verbouwd tot wooncomplex voor ouderen.
De officiële opening van het ziekenhuis werd verricht door prinses Margriet, op de foto geflankeerd oor commissaris van de koningin Boertien (links) en burgemeester Blanken; 28 oktober 1987.
Bij het einde van onze digitale wandeling langs de Goese ziekenhuizen van toen en nu eindigen we bij de hal met ontvangstbalie van het Oosterscheldeziekenhuis, dat trouwens in 2010 een naamsverandering heeft ondergaan en sindsdien Admiraal de Ruyterziekenhuis genoemd wordt.