1970 - 1979

De gemeentelijke herindeling vindt plaats, het nieuwe politiebureau aan de Valckeslotlaan wordt geopend, er vindt een ernstig spoorwegongeval bij Eindewege en het Goese inwonertal bereikt de 30.000.

1970 - 1979

Donderdag 1 januari 1970          

Gemeentelijke herindeling: Kloetinge, Wolphaartsdijk, 's-Heer Hendrikskinderen en een groot gedeelte van 's-Heer Arendskerke worden ingelijfd bij Goes.

 

Vrijdag 2 januari 1970  

Het college van de "nieuwe" gemeente Goes bestaat uit: burgemeester (vacant), wethouder E.J. Prins (reeds wethouder in de "oude" gemeente), wethouder drs. J, Dijkgraaf (eveneens reeds wethouder in de "oude" gemeente), wethouder J.P. Lindenberg en wethouder J.H. Roose.

               

De raadszitting wordt gehouden in een zaal van Hotel "De Korenbeurs" aan de Grote Markt, dit in verband met de renovatie van het Stadhuis.

               

Bij gebrek aan een burgemeester wordt de raad nu voorgezeten door het oudste raadslid: dhr. B.M. van Nieuwenhuijze (oud-wethouder Kloetinge, zie 27 december 1969).

 

Maandag 5 januari 1970             

Treinverkeer op de Zeeuwse Lijn ontregeld door gladheid.

 

Dinsdag 6 januari 1970 

Een actie uit de Goese burgerij waarbij gepleit wordt voor terugkeer van burgemeester Huber heeft tot nu toe 200 handtekeningen opgeleverd.

 

Woensdag 7 januari 1970           

Brandweer rukt uit voor een grote brand in het graanpakhuis van Duvekot aan de J.A. van der Goeskade.

 

Zaterdag 10 januari 1970            

In de voormalige beheerderswoning van het Schuttershof wordt een jeugdsoos geopend, luisterend naar de naam "Huis Uhuh", de soos gaat uit van de Stichting Open Jeugdwerk.

 

Woensdag 14 januari 1970

In de Goese haven wordt een nieuwe mobiele loskraan in gebruik genomen.

 

Zaterdag 17 januari 1970            

Op de Grote Markt houden scholieren een actie ten behoeve van het noodlijdende Biafra in Afrika.

 

Woensdag 21 januari 1970         

Benoeming M.J. Taillie vanaf dan secretaris der Gemeente Goes.

 

Donderdag 22 januari 1970        

Bij opbod wordt de gehele inventaris van voormalig hotel "Centraal" verkocht. Als alle materiaal is opgehaald door de nieuwe eigenaars kan de Raiffeissenbank beginnen met de verbouwing van het pand.

 

Zaterdag 24 januari 1970            

De villa aan de Oostsingel 78 wordt zwaar beschadigd door brand.

 

Woensdag 28 januari 1970

In verband met het 25-jarig bestaan van de Zeeuwse Volksuniversiteit wordt aan bewoners/verpleegden van Huize "Den Berg" en "Ter Valcke" een liedjesprogramma aangeboden onder leiding van Marie Cecille Moerdijk. Op 29 januari 1970 worden nog voorstellingen gegeven in "Maria Terweel" en in "De Prins van Oranje"

 

Vrijdag 30 januari 1970

Opening van doe-het-zelf zaak "Doe-Centrum-Goes" aan de Wijngaardstraat. De winkel heette voorheen "De Verfhal". Ten opzichte van de oude winkel is de winkelruimte aanmerkelijk vergroot alsmede het verkoopassortiment.

 

In theater "De Prins van Oranje" wordt een voorstelling gegeven door het Cabaret Pepijn met onder meer Paul van Vliet en Liselore Gerritsen. Ook deze voorstelling wordt gehouden in het kader van de jubileumfestiviteiten van de Zeeuwse Volksuniversiteit.

 

Zaterdag 31 januari 1970            

Stadsbeiaardier W.L. Harthoorn speelt voor het eerst op het nieuwe carillon in Goes. Het nieuwe klokkenspel moet weliswaar nog officieel in gebruik worden genomen, maar dat neemt niet weg dat men in Goes voortaan elke zaterdag- en dinsdagmiddag, telkens tussen twee en half drie, naar beiaardklanken kan luisteren.

 

Zaterdag 31 januari 1970            

Het Goese team dat deelneemt aan "Dubbelzeskamp", uitgezonden door de NCRV-televisie, behaalt 331 punten en brengt het team daarom op de zevende plaats op de lijst van 8 winnaars.

 

Woensdag 11 februari 1970       

Locoburgemeester Prins opent in het voormalige Weeshuis aan de Zusterstraat een overzichtstentoonstelling over 25 jaar Bevrijding in Zeeland.

 

Vrijdag 13 februari 1970              

Aan de Lange Vorststraat 80-82 wordt de nieuwe modezaak van Berco geopend.

 

Maandag 16 februari 1970         

Er wordt bekendgemaakt dat de 10 jaar oude Sonja Dusardijn uit Goes, leerlinge van de Caspar Berseschool, een tekenwedstrijd van de jubilerende KLM heeft gewonnen, die in 1969 werd uitgeschreven. Sonja windt een vliegtocht naar Parijs.

 

Woensdag 18 februari 1970       

Raadsbesluit om het wapen van de oude Gemeente Goes ook te gaan voeren voor de gevormde gemeente.

 

Zaterdag 21 februari 1970          

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Goese Operettevereniging wordt in schouwburg "De Prins van Oranje" een uitvoering gegeven van de operette "Gräfin Mariza" van Emmerich Kalman, onder regie van L. Griep.

 

Donderdag 5 maart 1970            

Er wordt bekendgemaakt dat het bedrijf AKF-Goes een order heeft gekregen tot vervaardiging van 21 colonnes en opslagvaten ten behoeve van de DOW-vestiging in het Westduitse Stade. Met deze order is een bedraag van 2 miljoen gulden gemoeid.

 

Opening modewinkel van Lauret in de Lange Vorststraat. Tot januari jongstleden was hier de kledingzaak van de firma Klumpers gevestigd.

 

Zaterdag 7 maart 1970 

Het 30-jarig bestaan van Modehuis Rita, met vestigingen in Goes, Vlissingen en Bergen op Zoom, wordt gevierd met in modeshow in "De Prins van Oranje". Ook wordt opgetreden door Willy en Willeke Alberti.

 

Maandag 9 maart 1970

In de Valckeslotlaan wordt een 3-jarig kind aangereden door een auto. Het ernstig gewonde slachtoffertje wordt overgebracht naar het ziekenhuis in Goes en later naar een ziekenhuis in Tilburg, waar het kind op 16 maart 1970 overlijdt.

 

Donderdag 12 maart 1970          

Op uitnodiging van leerlingenvereniging "VLAM" van het Goese Lyceum leest auteur Jan Wolkers voor uit eigen werk. In de pauze bestaat de mogelijkheid boeken van zijn hand te laten signeren.

 

Donderdag 19 maart 1970          

De gemeenteraad besluit om geen beperkende bepaling in het leven te roepen aangaande de verkoop en verstrekking van voorbehoedsmiddelen.

 

Vrijdag 20 maart 1970  

Er wordt bekendgemaakt dat mr. F.G.A. Huber zal terugkeren als burgervader van de Ganzestad.

 

De zanger-gitarist Dimitri van Toren treedt 's avonds op in "De Veste".

 

Woensdag 1 april 1970 

Benoeming dhr. F.G.A. Huber tot burgemeester van Goes

 

Donderdag 2 april 1970               

Er wordt bekendgemaakt dat AKF-Goes de Terneuzense vestiging van Van der Oost N.V. te Schiedam heeft overgenomen. De 65 personeelsleden zullen in dienst komen bij de AKF.

 

Zaterdag 11 april 1970  

Herinstallatie burgemeester Huber.

 

Vrijdag 17 april 1970     

Uit een Goese nota blijkt dat er te zijner tijd een regionaal woonwagenkamp gerealiseerd zal worden op een terrein ten zuiden van Goes in de buurt van Rijksweg 58.

 

Woensdag 22 april 1970              

De besturen van de twee ziekenhuizen St. Joanna en Bergzicht vormen een commissie om te onderzoeken welke vormen van samenwerking er mogelijk zullen zijn in de toekomst.

 

Vrijdag 24 april 1970     

‘s Middags wordt het gereconstrueerde weggedeelte van de 's-Heer Hendrikskinderendijk tussen Middelburgsestraat en Deltaweg voor het verkeer opengesteld (ongeveer ter hoogte van de huidige rotonde Tiendenplein).

 

In Goes gaat een tweedaagse confefentie van Rotarians van start. Ruim 400 Rotary-leden wonen deze conferentie bij. Er zullen lezingen worden gehouden rond het thema "Gezag en democratie vandaag" met onder meer professor H. Baudet en burgemeester J. Berger van Groningen. Het programma biedt voorts nog een vaartocht, concert, diner en optreden van Marie Cecille Moerdijk.

 

Zaterdag 25 april 1970  

Wethouder Roose verricht de officiële opening van de sporthal te Goes.

 

Vrijdag 1 mei 1970         

Zonder officieel vertoon wordt de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van verpleeghuis "Maria Terweel" aan de Kloetingseweg. De uitbreiding zal fungeren als revalidatiecentrum.

 

Dinsdag 5 mei 1970       

Diverse activiteiten in verband met 25-jarige Bevrijdingsfeesten in Nederland.

               

Dhr. M. Haasdonk overhandigt in Hotel "De Korenbeurs" aan burgemeester Huber een cheque van fl. 25.000,- ten behoeve van het nieuwe carillon. Direct hierna gaat het gezelschap naar het balkon van het hotel om naar de eerste officiële bespeling van het carillon te luisteren, waarop gespeeld wordt door de uit Mechelen afkomstige beiaardier Sjef Rottiers. Aansluitend wordt gespeeld door stadsbeiaardier W.L. Harthoorn.

 

Maandag 11 mei 1970  

Aanvang van sloop van de laatste twee oude pandjes aan de Paardeweg bij molen "De Korenbloem".

 

Donderdag 21 mei 1970              

Kinderen in Goes-Zuid kunnen voortaan veilig oversteken op de Kloetingseweg. Op deze datum worden daar tijdens de schooltijden verkeersbrigadiers ingezet. De verkeersbrigadiers hebben een gedegen instructie gekregen van verkeersagent J. Borrie.

 

Zaterdag 23 mei 1970   

Museum heropent op de nieuwe locatie op de Singelstraat 13, een gedeelte van het aloude weeshuis.

               

Opening van het nieuwe winkelcentrum in Plan-Zuid door burgemeester Huber.

 

Zondag 31 mei 1970      

De NS voert het Intercityplan in: Goes wordt 'aangedaan' door de Intercity-treinen Vlissingen - Amsterdam en Vlissingen - Zwolle.

 

Maandag 1 juni 1970    

In 's Heer Arendskerke wordt een nieuw posthuis aan de Raadhuisstraat nummer 7 door de gemeentepolitie in gebruik genomen.

 

Zaterdag 6 juni 1970     

Burgemeester Huber verricht de eerste spadesteek voor het nieuwe onderkomen van voetbalvereniging op sportterrein Het Schenge.

 

Zaterdag 13 juni 1970   

De IKOR-televisie maakt in Goes opnamen voor het programma "Zingend Geloven".

 

Dinsdag 16 juni 1970     

Bij een brommerongeval op de Westhavendijk te Wilhelminadorp belandt de 20-jarige duopassagiere met ernstige verwondingen in ziekenhuis Bergzicht. Enkele dagen later bezwijkt het slachtoffer aan de verwondingen.

 

Zaterdag 20 juni 1970   

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van muziekkorps "Excelsior" wordt een taptoe gehouden op de Grote Markt.

 

Dinsdag 23 juni 1970     

Er wordt bekendgemaakt dat het drijvende zwembad van Wolphaartsdijk, het zogenaamde "Fort", door het gemeentebestuur is gesloten daar de Inspectie voor de Volksgezondheid het bad heeft afgekeurd.

 

Woensdag 1 juli 1970   

Opening autosnelweg A58, vak tussen Kapelle en Sloe op grens van gemeenten Goes en Borsele.

               

Met ingang van deze datum is vanuit Goes volledig automatisch telefoneren mogelijk met België, Frankrijk, Groot-Brittannië (inclusief Noord-Ierland) en West-Duitsland (inclusief West-Berlijn).

 

Vrijdag 24 juli 1970        

Op de J.A. v.d. Goeskade komt in de namiddag een 13-jarige jongen met zijn fiets in botsing met een auto. Ernstig gewond belandt het slachtoffertje in ziekenhuis Bergzicht, waar men besluit hemt voor een spoedingreep naar een ziekenhuis te Tilburg te vervoeren, alwaar hij 's avonds overlijdt.

 

Zaterdag 25 juli 1970    

Op het pleintje achter het voormalige Weeshuis aan de Singelstraat opent locoburgemeester E.J. Prins de Kunstmarkt.

 

Donderdag 30 juli 1970

Circus Kinsbergen strijkt neer op een terrein nabij winkelcentrum De Bussel teneinde enkele dagen voorstellingen te geven.

 

Zaterdag 1 augustus 1970           

Met een groot tuinfeest vieren patiënten en personeel van verpleeghuis "Ter Valcke" het vijfjarig bestaan.

 

Maandag 3 augustus 1970          

De eerste bewoners nemen hun intrek in serviceflat "De Schakel".

 

Maandag 10 augustus 1970       

Aanvang sloop panden Van de Spiegelstraat tegenover loods Van Gend & Loos.

 

Dinsdag 11 augustus 1970          

In de bouwput voor de AMRO-bank aan de Singelstraat worden enkele interessante archeologische vondsten gedaan, waaronder een Christusbeeldje uit de 15e eeuw. Voorts stuiten de archeologen op enkele stukken muur die waarschijnlijk deel hebben uitgemaakt van Slot Ostende.

 

Maandag 17 augustus 1970       

Met ingang van deze datum gaan de bussen van de lijn Goes - Ellewoutsdijk - Driewegen - Goes rijden via Van Hertumweg - Beukenstraat - Wilgenstraat - Kloetingseweg in plaats van rechtstreeks via de Fruitlaan, zodat bewoners van Goes-Zuid een goede aansluiting krijgen met het NS-station en op andere buslijnen die het busstation aan de Westwal aandoen.

 

Donderdag 20 augustus 1970    

Burgemeester Huber verricht de officiële opening van het nieuwe kantoor van de Nederlandse Middenstands Bank (NMB) op de hoek Dam/Van de Spiegelstraat.

 

Maandag 24 augustus 1970       

Aanvang reconstructie Lange Kerkstraat en Klokstraat. Deze straten zullen een metamorfose ondergaan en veranderen in een voetgangersgebied. Gedurende bepaalde tijdsblokken zullen de straten dan wel toegankelijk zijn voor auto's in verband met de bevoorrading van de winkels.

 

Dinsdag 1 september 1970        

In deze maand opent dhr. Bras een supermarkt in de wijk Goese Polder, voorlopig nog in een noodpand aan de Thorbeckelaan. Hiermee heeft de Goese Polder de eerste winkelvoorziening in huis.

 

Woensdag 2 september 1970   

In deze week vervangt de PTT in Goes de brievenbussen door exemplaren van het nieuwe type, voorzien van twee gleuven, namelijk voor post voor de Bevelanden/Schouwen en één voor de overige bestemmingen. Ook worden de brievenbussen meer over de stad verspreid.

 

Zaterdag 12 september 1970    

Burgemeester Huber verricht de officiële opening van de winkelpromenade in Lange Vorststraat en Klokstraat (zie ook 24 augustus 1970).

 

Met een receptie in "De Prins van Oranje" wordt het 25-jarig jubileum van de Goese Operettevereniging gevierd.

 

Woensdag 16 september 1970 

In de voormalige kleuterschool aan het Geertesplein te Kloetinge wordt een een bejaarden-ontspanningscentrum in gebruik genomen. De opening wordt verricht door dhr. P. Daniëlse, oud-burgemeester van Kloetinge.

 

Vrijdag 18 september 1970        

Heropening van de geheel vergrote en gemoderniseerde slijterij van Dominicus aan de Korte Kerkstraat.

 

Zaterdag 19 september 1970    

Opening gemoderniseerde winkel van Foundation-lingerie speciaalzaak Livera aan de Ganzepoortstraat.

               

Burgemeester Huber opent het infocentrum voor ontwikkelingssamenwerking, gevestigd in het Manhuis aan de Zusterstraat.

               

De Goese Braderie wordt afgesloten met een Taptoe op de Grote Markt. Hieraan wordt meegewerkt door de tamboer- en trompetterkorpsen Juliana, Wilhelmus en Excelsior uit respectievelijk 's-Gravendeel, Sliedrecht en Goes. Ook het Groot-Vlissings Majorettenpeloton geeft acte de presence.

 

Vrijdag 25 september 1970        

‘s Middags breekt brand uit in de Openbare Bibliotheek aan de Wijngaardstraat. De schade is aanzienlijk.

 

Zaterdag 26 september 1970    

Wethouder J. Roose verricht de officiële opening van wijkgebouw "De Pit" aan de Appelstraat.

 

Maandag 5 oktober 1970            

Op de Zomerweg in Kloetinge komt een 10-jarige jongen met zijn fiets frontaal in botsing met een bestelauto. Het slachtoffer overlijdt enkele uren later in ziekenhuis Bergzicht.

 

Dinsdag 6 oktober 1970

In Wolphaartsdijk wordt het voormalige zwembad, het zogenaamde Fort, gesloopt. Een deel van het materiaal gaat naar Watersportvereniging Wolphaartsdijk, die het zal gaan gebruiken voor hun jachthaven.

 

Dinsdag 27 oktober 1970            

Opening Agrimarkt.

 

Dinsdag 1 december 1970          

Aanvang werkzaamheden verbreden Westerstraat in het kader van een betere verbinding met de wijk Goese Polder.

 

Vrijdag 18 december 1970         

Openstelling 2e rijbaan autosnelweg A58 tussen Kapelle en Sloe.

 

Donderdag 31 december 1970 

Goes telt 26522 inwoners

Medio 1971      

Een groep spoorwegenthousiastelingen heeft een stoomlocomotief aangeschaft met het doel om op de goederenlijn door de Zak een toeristische stoomtreindienst te gaan exploiteren.

 

Vrijdag 1 januari 1971  

Vestiging bureau Openbare Werken vestigt zich op het Geertesplein 4 te Kloetinge.

 

Dinsdag 23 februari 1971           

In het pakhuis van de firma Witzenburg aan het Groene Weidje woedt een felle brand.

 

Zaterdag 13 maart 1971             

Optreden Elly Nieman & Rikkert Zuiderveld in 'De Veste'.

 

Woensdag 17 maart 1971          

Er wordt bekendgemaakt dat de vestiging in Goes van Vicon Nederland N.V., fabriek van landbouwwerktuigen, in juli de poorten zal moeten sluiten. Hierbij zullen 70 werknemers hun baan verliezen.

 

Vanuit Goes wordt voor de PZEM een transformator van De Poel naar Westdorpe getransporteerd, allereerst naar Kats waar de transformator op een schip geladen wordt. Het schip brengt het vervolgens naar Terneuzen, waar dan weer verder transport ter land plaatsvindt. Dit 'uitzonderlijk' vervoer geschiedt onder politiebegeleiding en trekt uiteraard veel bekijks.

 

Bij een ongeval in Zeeuws-Vlaanderen raakt een 45-jarige inwoner uit Goes ernstig gewond. Enkele dagen later bezwijkt het slachtoffer aan de verwondingen.

 

Vrijdag 19 maart 1971  

Als gevolg van een verkeerd parkeermanoeuvre ramt een bestelauto de etalage van Meubelhuis Renaissance in de Lange Vorststraat. De schade aan ruiten en meubels bedraagt ongeveer 2500 gulden.

 

Woensdag 24 maart 1971          

De gemeenteraad gaat akkoord met de bouw van een nieuw politiebureau aan de Valckeslotlaan.

 

Dinsdag 6 april 1971     

Opening Shell-benzinestation langs nieuwe snelweg A58 ter hoogte van 's-Heer Arendskerke.

 

Donderdag 8 april 1971              

Op uitnodiging van de Zeeuwse Scheidsrechtersvereniging houdt de bekende arbiter Jan Keizer een lezing in 'Slot Ostende'.

 

Donderdag 22 april 1971            

De (Zweedse) hoofddirectie van het textielbedrijf Arnberg N.V. maakt bekend dat het bedrijf in Goes zal gaan sluiten. Voor ongeveer 80 medewerkers wordt een baan gevonden bij het textielbedrijf Sanbella Foundations N.V.

 

Vrijdag 23 april 1971    

Opening kerkgebouw Gereformeerde Gemeente Vrijgemaakt op de hoek Nassaulaan/'s-Heer Elsdorpweg.

 

Maandag 26 april 1971

In Goes wordt de Voorbereidingscommissie Streekschool Zeeland geïnstalleerd. Deze zal de plannen voor een streekschool voor beroepsonderwijs verder gaan uitwerken.

 

Woensdag 28 april 1971             

Zanger-troubadour Dimitri van Toren treedt op in "De Vrijbuiter".

 

Zaterdag 1 mei 1971     

De Woonruimteverdelingscommissie "Goes" verhuist van Oostwal naar Wijngaardstraat 3, in het kantoor van Stichting Samenwerking.

 

Woensdag 5 mei 1971  

In de Wandelkerk opent mevr. Huber-Schneider een handwerktentoonstelling die gehouden wordt ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de afdeling Zeeland van de Bond van Plattelandsvrouwen.

 

Vrijdag 14 mei 1971      

Opening van vernieuwde fotozaak "Optica" aan de Lange Vorststraat.

 

Maandag 17 mei 1971  

Correctie en aanvulling bestaande tekst: Sluiting vuilstortplaats aan Oude Zeedijk. Al het huisvuil uit de gemeente wordt voortaan naar de belt in 's-Heer Arendskerke gebracht. De stortplaats in Kloetinge blijft in gebruik voor storten van grofvuil.

 

Donderdag 20 mei 1971             

In de Pasteurstraat krijgt een automobilist een hartaanval en sterft ter plaatse.

 

Vrijdag 21 mei 1971       

De Hervormde Gemeente neemt kerkgebouw De Hoogte in gebruik. Ds. Van den Bosch gaat voor in de inwijdingsdienst.

 

Zaterdag 22 mei 1971   

In "De Veste" wordt opgetreden door de bekende groep The Bintangs.

 

Medio juni        

In de loop van deze maand beginnen de bouwwerkzaamheden voor het voetgangerstunneltje bij het station.

 

Dinsdag 1 juni 1971      

Burgemeester Huber opent in de Grote Kerk de tentoonstelling "Het Nederlandsche Roode Kruis in al zijn aspecten".

 

Woensdag 2 juni 1971  

Er wordt bekendgemaakt dat de firma Weststrate, gespecialiseerd in bedrijfskleding zich zal gaan vestigen in het voormalige pand van de firma Arnberg (zie ook 22 april 1971). De vestiging aan de Voorstad blijft voorlopig behouden, hierin is het magazijn van Weststrate gevestigd,  mogelijk zal dat pand daar in de toekomst moeten wijken voor een geplande verkeersdoorbraak tussen Zonnebloemstraat en Van de Spiegelstraat.

 

Zaterdag 5 juni 1971     

In "De Veste" wordt opgetreden door The Mister Albert Show.

 

Zaterdag 12 juni 1971  

Een laag olie op de veste doodt een tiental eenden.

 

Brassband "Excelsior" wint eerste prijs op federatief muziekconcours, uitgeschreven door de Zeeuwse Muziekbond van de Koninklijke Nederlandse Federatie.

 

Dinsdag 15 juni 1971    

Aan de Evertsenstraat wordt door burgemeester Huber de eerste paal geslagen voor het nieuwe gebouw van de Keuringsdienst van Waren.

 

Woensdag 16 juni 1971              

Jules de Corte treedt op in "De Vrijbuiter".

 

Woensdag 23 juni 1971              

Aan de Vlasmarkt wordt een alternatieve platenwinkel met de naam "Underdog" geopend.

 

Donderdag 24 juni 1971             

Er wordt bekendgemaakt dat aannemer N.V. Van der Poel uit Oudelande aan de Berkenstraat twee dagverblijven voor gehandicapten zal gaan bouwen.

 

Zaterdag 26 juni 1971  

Bij een steekpartij in De Bussel raakt een 12-jarige jongen ernstig gewond.

 

Dinsdag 29 juni 1971    

Op de 's-Heer Hendrikskinderendijk bij Ringbaan-West wordt 's morgens een 70-jarige vrouw uit Wilhelminadorp gegrepen door een bestelauto en is op slag dood.

 

Vrijdag 2 juli 1971          

Aan de Beukenstraat wordt de eerste paal geslagen voor 68 premiewoningen

 

Dinsdag 6 juli 1971        

De tweeling Lizette en Ina Reuters zijn samen de 100.000ste bezoeker(s) van het zwembad. De meisjes krijgen uit handen van zweminstructeurs Goddijn en De Ridder en van wethouder Roose de nodige geschenken uitgereikt.

 

Woensdag 7 juli 1971   

Als gevolg van een ernstige netspanningsstoring bij de PZEM zit men 's avonds in Goes en omgeving enige tijd zonder stroom.

 

Donderdag 8 juli 1971  

Bij werkzaamheden op een bouwterrein in de Goese Polder komt een 63-jarige man om het leven.

 

Maandag 12 juli 1971   

Er worden plannen bekend gemaakt om op de voormalige goederenlijn door Zuid-Beveland (het Bietenlijntje) te zijner tijd een toeristische spoorlijn met stoomtractie te gaan exploiteren.

 

Maandag 19 juli 1971   

Raadsbesluit tot instelling van een Sportraad.

 

Donderdag 26 juli 1971

In het radioprogramma "Zoeklicht op Nederland" wordt aandacht geschonken aan de plannen voor de toeristische spoorlijn op Zuid-Beveland (ze 12 juli 1971).

 

Maandag 9 augustus 1971         

Een afvaardiging van volksdansvereniging "Kasporgo" wordt door burgemeester Huber ontvangen. De delegatie overhandigt hem geschenken die de vereniging ontvangen heeft tijdens de recente rondreis door Tsjecho-Slowakije.

 

Dinsdag 10 augustus 1971         

‘s Ochtends vroeg worden 8 herten uit de hertenkamp in Goes-Zuid afgemaakt omdat ze door tbc zijn aangetast.

              

Aan de Beukenstraat wordt de eerste paal geslagen voor een dagverblijf ten behoeve van gehandicapten van de Stichting Philadelphia.

 

Zondag 15 augustus 1971          

Raadsbesluit tot opheffing Stichting Sportbelangen Goes die belast was met het beheer van diverse sportaccommodaties met ingang van 1 januari 1972.

 

Vrijdag 20 augustus 1971           

Heropening van damesboutique "De Spinne", Lange Vorststraat 8.1

 

Zaterdag 28 augustus 1971       

De werkgroep Stoomtram Goes-Borsele laat ter promotie van hun doel een dieplader met stoomloc aanrukken. Deze wordt op de Grote Markt tentoongesteld.

 

Dinsdag 31 augustus 1971         

Wethouder E.J. Prins slaat de eerste paal voor 96 eengezinswoningen aan de Dillenburglaan.

 

Woensdag 1/Donderdag 2 september 1971      

Groot enquête onder automobilisten en bus- en treinreigers in het kader van een verkeersonderzoek.

 

Zaterdag 4 september 1971      

Bij een benefietvoetbalwedstrijd ten bate van het Zeehospitium Zonneveld die gespeeld wordt op sportpark Het Schenge wordt de aftrap verricht door Feyenoord-speler Wim van Hanegem. Er wordt gespeeld door damesteams van medewerksters van de AKF en door die van machinefabriek Van de Linden.

 

Maandag 6 september 1971     

In het radioprogramma "Zoeklicht op Nederland" wordt opgetreden door muziekvereniging "Excelsior" uit Kloetinge.

 

Woensdag 8 september 1971   

Een gedeelte van Kloetinge wordt als beschermd dorpsgezicht aangewezen.

              

In de "Prins van Oranje" worden door burgemeester Huber tachtig verkeersbrigadiertjes geïnstalleerd.

 

‘s Middags breekt een grote brand uit in stoomwasserij "De Zon" aan de Wijngaardstraat waarbij een groot deel van de inventaris verloren gaat. De schade bedraagt ruim een miljoen gulden.

 

Zaterdag 11 september 1971    

Ruim 800 deelnemers aan een zwemfeest in het Ganzebad.

 

Woensdag 15 september 1971 

Raadsbesluit tot afschaffing van het ambtsgebed.

 

Donderdag 16 tot en met zaterdag 18 september 1971              

Braderie binnenstad.

 

Woensdag 22 september 1971 

Voor het parkeren op de Grote Markt moeten autobezitters voortaan in het bezit zijn van een parkeerkaart

 

Donderdag 23 september 1971

Op de spoorwegovergang Weeldijk bij 's-Heer Arendskerke wordt 's morgens een personenauto gegrepen door trein richting Vlissingen. Wonder boven wonder raakt niemand gewond. De auto raakt aan de achterzijde beschadigd maar kan op eigen kracht verder rijden. Ook de trein heeft geen schade en kan na een oponthoud van 15 minuten de reis voortzetten.

 

Vrijdag 24 september 1971       

De 12-jarige Pita Roggeveen is de 200.000ste bezoeker aan het Goese zwembad. Ter gelegenheid hiervan ontvangt zij uit handen van wethouder Roose diverse geschenken.

 

Zaterdag 25 september 1971    

In het kader van de Vredesweek nemen 160 kinderen deel aan een mars door de stad. Aan het einde van de mars worden op de Oostwal 150 duiven losgelaten, als symbool voor de vrede. De duiven zijn beschikbaar gesteld door duivensportverenigingen uit 's-Heerenhoek en Kwadendamme.

 

Dinsdag 28 september 1971     

Aanbesteding wegverbetering gedeelte Aardebolleweg.

              

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft een succesvol najaarsconcert in de Grote Kerk.

 

Zaterdag 2 oktober 1971            

Als gevolg van een bij Goes door een dragline losgetrokken kabel is het treinverkeer op de Zeeuwse Lijn enkele uren verstoord.

 

Maandag 4 oktober 1971           

Met ingang van deze datum wordt nog maar één keer per dag post bezorgd op de Bevelanden.

 

Aanvang werkzaamheden herprofilering Beatrixlaan waarbij de twee aparte rijbanen zullen vervallen en vervangen zullen worden door één brede weg. De werkzaamheden zullen ongeveer zes maanden gaan duren.

 

Vrijdag 8 oktober 1971

Er wordt bekendgemaakt dat de minister van Volksgezondheid en Milieuhygiène, dhr. L.B.J. Stuyt, akkoord is gegaan met de uitbreidingsplannen van verpleegtehuis "Ter Valcke". Het complex zal worden uitgebreid met 100 bedden voor somatisch zieken en 110 voor demente bejaarden. De uitbreidingskosten schat men op ongeveer 14 miljoen gulden.

 

Vrijdag 15 oktober 1971             

45 leraren van het Sint Willibrord-college zenden telegram naar minister mr. C. van Veen van Onderwijs uit onvrede over de afname van het aantal lesuren bij het voortgezet onderwijs.

 

Dinsdag 9 november 1971         

Aan de Van de Spiegelstraat 63 woedt een felle brand aan het kantoorpand aldaar. Waarbij de bovenverdieping zware schade oploopt.

 

Donderdag 21 oktober 1971     

De eerste paal geslagen voor een 7-klassige basisschool en een 3-klassige kleuterschool aan de Abraham Kuyperlaan en in 1972 in gebruik genomen.

 

Vrijdag 5 november 1971           

Concert van het Zeeuws Orkest in kerkgebouw 'De Hoogte'.

 

Dinsdag 9 november 1971         

Goederenvervoer op spoorlijn door Zak van Zuid-Beveland gestaakt.

 

Woensdag 17 november 1971  

Goes telt 26913 inwoners.

 

Woensdag 1 december 1971    

In het pand Van Hallstraat 69 in uitbreidingsplan Goese Polder I wordt een modelwoning geopend.

 

Zaterdag 4 december 1971        

Aanbesteding bouw en verbouw archiefruimte aan Wijngaardstraat.

 

Vrijdag 10 december 1971         

Ir. S.J. Wertheim uit Kloetinge promoveert aan de Landbouwhogeschool van Wageningen met het proefschrift "The drop of flowers and fruits in apple with special reference in the June drop of Cox's Orange Pippin and it's control with growth regulators".

 

In het voormalige bedrijfspand van de firma Arnberg aan de Industriestraat wordt een filiaal van het Middelburgse bedrijf F. de Kuyper gevestigd, een bedrijf dat onder meer handelt in lagers, smeermiddelen, fitting appendages en tel- en timingapparatuur.

 

Zaterdag 11 december 1971     

Koeien op de rails bij 's-Heer Hendrikskinderen bezorgen het treinverkeer 's middags korte tijd vertraging.

 

Donderdag 16 december 1971 

Optreden van de groep Spring in het KRO-radioprogramma "Van twaalf tot Twee". De band bestaat uit Jan Bom, Kees van Vredegem en Charles van Vredegem.

              

Gemeentesecrataris Taillie deelt mee dat de staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk een subsidie van 75% zal verlenen in de kosten voor de ombouw van de oude stadshaven tot aanloophaven voor jachten.

 

Vrijdag 17 december 1971         

T.g.v. van het 25-jarig bestaan houdt de directie van Automaatschappij Zeeland (AMZ) een receptie in "De Korenbeurs".

 

Vrijdag 31 december 1971         

Opheffing Stichting Sportbelangen Goes die belast was met het beheer van diverse sportaccommodaties.

              

Introductie van de plastic vuilniszak (Komo) in plaats van de aloude vuilnisbak in Goes.

              

Goes telt 26923 inwoners.

Zaterdag 1 januari 1972             

Werkgroep Stoomtram Goes-Borsele vangt restauratiewerkzaamheden aan met de stoomlocomotief Wittouck; in oude remise van spoorwegmaatschappij Zuid-Beveland.

              

M.i.v. deze datum wordt de banketbakkerij annex lunchroom van Buteijn in de Lange Kerkstraat gesloten.

 

Maandag 3 januari 1972            

Instelling politierayon Goes-Zuid met als wijkagent dhr. C. Almekinders.

 

Aanvang cursussen declamatie, literatuur, beeldhouwen en boetseren door Werkgroep Kunstzinnige Vorming Goes. Men heeft ruimte gevonden in het voormalige Weeshuis aan de Zusterstraat.

 

Instelling busdienst Goes - Terneuzen via veer Kruiningen-Perkpolder. Deze dienst vervangt de lijn Goes - Hoedekenskerke i.v.m. het vervallen van de veerdienst Hoedekenskerke - Terneuzen. De nieuwe lijn wordt gezamenlijk geëxploiteerd door ZVTM en AMZ.

 

Bij een ongeval in Rotterdam komt een 23-jarige vrachtwagenchauffeur uit Goes om het leven. Zijn twee bijrijders, eveneens uit Goes, raken ernstig gewond.

 

Dinsdag 4 januari 1972

De firma Weststrate in landbouwmachines opent aan de De Puyeweg een nieuw bedrijfspand.

 

Vrijdag 7 januari 1972  

Het kruispunt Middelburgsestraat-Evertsenstraat krijgt status als voorrangskruising.

 

Maandag 17 januari 1972          

Door een storing in de televisietoren in Goes is valt de ontvangst van Nederland 2 's avonds enige tijd uit.

 

Donderdag 20 januari 1972

De Industriebond FNV betrekt nieuw districtskantoor aan de Kloetingseweg.

 

De EO maakt televisieopname in Grote Kerk met het Zeeuws Jongenskoor dat onder leiding staat van Evert Heijblok.

              

PvdA-raadslid L.H. de Leeuw wordt door zijn fractie voorgedragen als kandidaat-wethouder ter vervanging van wethouder dr. E.J. Prins.

 

Zaterdag 22 januari 1972           

Optreden van Haagse band Big Wheel in "De Veste".

 

Maandag 24 januari 1972          

Wederom kampt men 's avonds in Goes en omgeving met uitval van de televisie. Nu is een netspanningsstoring bij de PZEM de boosdoener. Als gevolg hiervan is er korte tijd in het geheel geen elektriciteit in een deel van de Bevelanden (zie ook 17-01-1972).

 

Vrijdag 28 januari 1972

De wegkruisingen in Beatrixlaan en 's-Heer Elsdorpweg krijgen vanaf nu status als voorrangskruisingen.

 

‘s Avonds stroomstoring Kattendijke.

 

Zondag 9 februari 1972

Opening Deltadienst Rijkswaterstaat, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van 's-Heer Arendskerke.

 

Dinsdag 15 februari 1972           

Opnieuw valt 's avonds de televisieontvangst in Goes en omgeving enige tijd uit.

 

Donderdag 17 februari 1972     

Wethouder Lindenberg installeert de Culturele Raad.

              

Raadsbesluit tot sloop van het Schuttershof. Er zijn plannen om op het terrein een (tijdelijke) parkeerplaats aan te leggen.

 

Oprichting afdeling Goes en omstreken van jeugdorganisatie "Werkende Jeugd".

 

Vrijdag 18 februari 1972            

Na een grondige verbouwing wordt het "Stoffenpaleis" aan de Lange Kerkstraat heropend.

 

Dinsdag 22 februari 1972           

Open Dag in de Vakschool aan de Bergweg.

 

Woensdag 23 februari 1972      

De afdeling Goes van de Nederlandse Christen Vrouwenbond viert het 50-jarig bestaan in de Oosterkerk.

 

Medio maart 72             

De bestaande busdienst Goes - Zierikzee v.v. wordt uitgebreid met sneldiensten.

 

Opening nieuwe gebouw AMRO-bank aan de Singelstraat.

 

Vrijdag 3 maart 1972    

Burgemeester Hubert opent het nieuwe bedrijfspand van de fa. A.C. v.d. Peijl aan de van de Spiegelstraat.

 

Woensdag 8 maart 1972            

Op het kruispunt Kapelseweg/Oostmolenweg/Rijksweg 258 wordt 's middags een 64-jarige vrouw uit Kapelle op haar brommer geschept door een personenauto. Het zwaargewonde slachtoffer overlijdt een dag later.

 

Woensdag 15 maart 1972          

In de binnenstad wordt begonnen met het vervangen van de oude gietijzeren gasbuizen door kunststof exemplaren.

 

Donderdag 16 maart 1972         

Verkiezing van raadslid L.H. de Leeuw tot wethouder. Hij volgt dr. E.J. Prins op die m.i.v.  1 april 1972 benoemd is tot directeur van de Amro-Westland-Utrecht Ontwikkelingsmaatschappij in Den Haag.

 

Maandag 20 maart 1972            

Burgemeester Huber verricht de eerste 'buislegging' t.b.v. afvalwaterleiding tussen Goes en de Westerschelde.

 

Dinsdag 21 maart 1972

Er wordt bekendgemaakt dat dhr. Dijkgraaf, wethouder van financiën, sociale zaken, personeelszaken en bedrijven aangewezen is als loco-burgemeester in de plaats van wethouder E.J. Prins (zie 16-3-1972).

 

Zaterdag 25 maart 1972             

1023 personen doen mee aan een wandeltocht georganiseerd door de Goese Politie Sport- en Ontspanningsvereniging.

 

Woensdag 29 maart 1972          

Op voorstel van dhr. C. Jansen, bestuurslid van de Zeeuwse Koorschool, wordt een principebesluit genomen tot oprichting van een Zeeuws Mannenkoor.

 

Zaterdag 1 april 1972   

In de loop van de maand gaan de laatste woningen in de (voormalige) Julianastraat onder de slopershamer i.v.m. uitbreiding Plan Valckeslot.

 

Dinsdag 11 april 1972   

Er wordt bekendgemaakt dat er in Plan Goese Polder t.z.t. vijf basisscholen zullen komen.

 

Er wordt bekendgemaakt dat de gemeente Goes met de firma Weststrate overeenstemming bereikt heeft inzake de aankoop van textielfabriek, pakhuis, garages en terrein van de firma aan de Voorstad. Op het terrein zal in de toekomst de verlengde Zonnebloemstraat worden aangelegd, onderdeel van de zgn. cityring.

 

Vrijdag 14 april 1972    

Bij een aanrijding in de Beukenstraat komt een driejarig kind om het leven.

 

Dinsdag 18 april 1972   

De schrijver Manuel van Loggem houdt 's avonds in de openbare leeszaal aan de Vlasmarkt een lezing over science-fiction.

 

Maandag 24 april 1972

De TROS maakt in De Prins van Oranje opnames voor het radioprogramma "Route A". Datum uitzending: 29 april 1972.

 

Donderdag 27 april 1972            

De eerste proefritten worden gemaakt met stoomlocomotief "Wittouck" aan de Stoomtram Goes-Borsele.

 

Vrijdag 28 april 1972    

Tot nieuwe rector van het Christelijk Lyceum voor Zeeland te Goes wordt m.i.v. 1 augustus 1972 benoemd de heer F. Vos. Hij zal dhr. K. de Jong opvolgen die benoemd is tot rector in Amersfoort.

 

Zaterdag 29 april 1972 

De fabriek voor baby- en kinderkleding ROKO N.V. aan de Rozemarijnstraat wordt 's middags door brand verwoest.

 

Woensdag 3 mei 1972  

In het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland worden 14 antieke geweren gestolen met een waarde van fl. 14.000,-.

 

Vrijdag 19 mei 1972      

Als gevolg van zuurstofgebrek komen op de Westvest 's middags duizenden vissen aan de oppervlakte. De brandweer rukt uit met twee pompen om het vestewater weer 'in beweging' te krijgen

              

Met een speciale voorstelling in zaal "Juliana" aan de Beestenmarkt wordt het 12 1/2-jarig bestaan gevierd van jeugdcircus "Hogerop".

 

Dr. L. Griep viert zijn 50-jarig huisartsenjubileum.

 

Woensdag 24 mei 1972              

De bestaande busdienst Goes - Zierikzee v.v. wordt uitgebreid met sneldiensten.

 

Zondag 28 mei 1972     

NS sluit goederenstation 's-Heer Arendskerke.

 

De fabriek voor baby- en kinderkleding ROKO N.V. heeft een nieuw (tijdelijk) onderkomen gevonden in de voormalige glasfabriek van Wattez aan de Zuidvlietstraat (zie 29 april 1972).

 

Woensdag 31 mei 1972              

Voor het Stadskantoor aan de Oostwal wordt een nieuwe zgn. "dentalcar" voor de Stichting tot bevordering van Schooltandverzorging Zuid- en Noord-Beveland gepresenteerd.

 

Vrijdag 2 juni 1972        

Er wordt bekendgemaakt dat een nieuw psychiatrisch ziekenhuis zal worden gebouwd tegenover de Albertine Hoeve aan de 's-Gravenpolderseweg. De Stichting Psychiatrisch Ziekenhuis Zeeland heeft overeenstemming bereikt omtrent de aankoop van grond van vijf eigenaren, w.o. de N.V. Albertine Hoeve.

 

Zaterdag 3 juni 1972     

Burgemeester Huber opent aan de Voorstad de "Cleanerette", speciaalzaak in chemisch reinigen van kleding.

 

Zaterdag 10 juni 1972  

De firma Westdorp begint met de sloop van Het Schuttershof. De gemeente heeft plannen om op het vrijgekomen terrein een parkeerterrein aan te leggen.

 

Woensdag 14 juni 1972              

Bij een ledenvergadering van het Groene Kruis (algemene kruisvereniging) wordt besloten te gaan samenwerken met het Wit-gele Kruis (rooms-katholiek) en Oranje-groene kruis (protestants-christelijk). Er wordt een samenwerkingsstatuut opgesteld met behoud van zelfstandigheid van de organisaties. De kruisverenigingen houden zich o.a. bezig met wijkverpleging.

 

              

Ingebruikname nieuwe telefooncentrale aan de Van de Spiegelstraat ter vervanging van de centrale uit 1938.

 

Donderdag 15 juni 1972             

De folkgroep Spring, bestaande uit Goesenaren Cees en Charles van Vredegem en Jan Bom uit Waarde treden op in het tv-programma "Haal het doek maar op".

 

Dinsdag 27 juni 1972    

Op het stationsemplacement arriveren de eerste houten coupérijtuigen die t.z.t. ingezet zullen worden bij de toeristische Stoomtram Goes-Borsele.

 

Zaterdag 8 juli 1972      

Aanvang werkzaamheden Bouwplan Goese Polder II. Hierbij zullen t.z.t. 1500 woningen verrijzen.

 

Maandag 17 juli 1972   

Op de kruising Langeweg/Deltaweg wordt een 60-jarige vrouw op haar fiets geschept door een personenauto en is op slag dood.

 

Dinsdag 18 juli 1972     

De Bescherming Bevolking wordt ingeschakeld bij extreme wateroverlast na hevige regenval in sommige delen van Goes. Er worden vier dieselpompen ingezet met een capaciteit om per uur 600 kubieke meter water weg te pompen

 

Maandag 24 juli 1972   

Aan de Kreukelmarkt brandt 's avonds een slijterij met bijbehorende opslagruimte totaal uit.

 

Vrijdag 28 juli 1972       

Burgemeester Huber opent bijkantoor Nutsspaarbank aan Beukenstraat.

 

Dinsdag 1 augustus 1972           

Bekendgemaakt wordt dat in Goes in september een filiaal van de avond-MAVO zal starten.

 

Donderdag 3 augustus 1972     

Bij verzorgingstehuis Maria Terweel wordt een fancy-fair gehouden die zeer druk bezocht wordt.

 

Zaterdag 5/zondag 6 augustus 1972     

Raadsbesluit aankoop en sloop boerderij Hoge Hoeve. De boerderij zal plaats moeten maken voor uitbreiding van het St. Willibrord College en bouw tehuis voor geestelijk gehandicapten.

 

Dinsdag 15 augustus 1972          

Opening gymzaal Thorbeckelaan in Goese Polder.

              

Opening gymzaal in Goes-Zuid.

 

Woensdag 23 augustus 1972    

In het Christelijk Lyceum wordt dhr. F. Vos geïnstalleerd tot nieuwe rector.

              

In de insteekhaven bij houthandel Van Riessen kantelt een dekschuit met aan boord 24 betonelementen. De elementen worden op 28 augustus opgevist m.b.v. de drijvende bok "Lavor IV" en sleepboot "Texel" van de firma Gijsbers uit Zwijndrecht.

 

Vrijdag 25 augustus 1972           

Eerste ritten met passagiers Stoomtram Goes-Borsele. De NOS-televisie maakt opnamen voor het programma "Panoramiek".

 

Zaterdag 26 augustus 1972       

Sportvereniging 'Robur" bestaat 40 jaar.

 

Vrijdag 1 september 1971          

Vanaf nu is de voormalige Prinses Beatrixschool aan de Nieuwstraat in gebruik als School voor Verpleegkundigen.

 

Maandag 4 september 1972     

Burgemeester Huber slaat de eerste paal van het nieuwe politiebureau aan de Valckeslotlaan.

              

Opening uitbreiding schoenhandel Plouvier aan de Ganzepoortstraat. In 's-Heer Arendskerke vindt de heropening plaats van modehuis M. de Schipper die nu uitgebreid is met een meubelafdeling.

 

Donderdag 7 september 1972  

Burgemeester Huber verricht de officiële opening van de nieuwe vestiging van koninklijke handelmaatschappij Wed. J.C. Massee aan de Dr. A.F. Philipsstraat. Ook Philda, wol en handwerkspeciaalzaak in de Lange Vorststraat, opent een nieuwe vestiging.

 

Vrijdag 8 september 1972          

Op de Grote Markt wordt een grote Taptoe gehouden.

 

Zaterdag 16 september 1972    

Braderie binnenstad.

 

Donderdag 21/Vrijdag 22/Zaterdag 23 september        

Officiële overdracht van kunstwerk bij sporthal. Het kunstwerk is vervaardigd door R.J. van Vliet.

 

Vrijdag 22 september 1972       

Op het kruispunt Ringbaan-West/Westerstraat/Troelstralaan wordt een nieuwe verkeerslichteninstallatie in gebruik genomen.

 

Vrijdag 13 oktober 1972             

Bij een ongeval op de hoek 's-Heer Elsdorpweg/Marijkestraat komt een 12-jarig meisje om het leven.

 

Zondag 15 oktober 1972            

De Keuringsdienst van Waren betrekt nieuw gebouw aan de Evertsenstraat.

 

Woensdag 1 november 1972    

De in 'protestantse kringen' bekende romanschrijfster Nelly van Dijk-Has overlijdt in Goes op 80-jarige leeftijd.

 

Vrijdag 3 november 1972           

Burgemeester Huber slaat in de Goese Polder de eerste paal voor een complex van 89 woningen.

 

Woensdag 8 november 1972    

Openstelling nood-wijkgebouw Goese Polder.

 

Zaterdag 11 november 1972     

De bekende band Supersister geeft een concert in 'De Prins van Oranje'.

 

In het televisieprogramma "Toppop" is de Goese groep Dutch Spring te bewonderen.

 

Maandag 13 november 1972    

Bij een ongeval op Rijksweg 59 t.h.v. Lewedorp komt een 52-jarige automobilist uit Goes om het leven.

 

Woensdag 15 november 1972  

In de Nieuwstraat opent prinses Margriet de school voor gezondheidszorg-opleidingen.

              

Raadsbesluit tot sloop oude gebouw Keuringsdienst van Waren, oftewel 'De Villa' aan de Van de Spiegelstraat. De bevolking ageert heel sterk tegen dit plan en dit resulteert in een handtekeningenactie (zie 13 april 1973).

 

Donderdag 16 november 1972 

Burgemeester Huber verricht de officiële opening van de nieuwe dagverblijven aan de Beukenstraat van de Stichting Philadelphia.

 

Vrijdag 17 november 1972        

Bij een ongeval in de buurt van het Westbrabantse Sint Willebrord komt een 32-jarige inwoner van 's-Heer Arendskerke om het leven.

              

Minister Van Veen verricht de officiële opening van Chr. Nijverheidsschool "Ter Welle" aan de Bessestraat.

 

Dinsdag 21 november 1972       

Heropening hotel-café 'De Omroeper' aan de Bocht van Guinea.

 

Zaterdag 2 december 1972        

Opening Slagersvakschool aan Westwal.

 

Donderdag 7 december 1972   

Het materieelpark van de Stoomtram Goes-Borsele wordt verrijkt met twee van de Oranje-Nassaumijnen afkomstige stoomlocs.

 

Zaterdag 9 december 1972        

Er wordt bekendgemaakt dat de Dr. Messchool voor buitengewoon lager onderwijs aan de Vlasmarkt t.z.t. de beschikking zal krijgen over een nieuw gebouw. Als mogelijke lokatie wordt het schoolgebouw aan de Naereboutstraat genoemd, waarin tot voor kort de Prinses Margrietschool was gevestigd.

 

Woensdag 13 december 1972  

Aanbesteding uitbreiding verpleeghuis "Ter Valcke".

              

Ir. L.D. Huisman, hoofdingenieur-directeur van de provinciale directie voor de volkshuisvesting en bouwnijverheid, slaat de eerste paal voor een wooncomplex voor ouderen aan de Troelstralaan in de Goese Polder.

 

Woensdag 13 december 1972  

In het Concertgebouw Amsterdam vindt een gezamenlijk optreden plaats van de Zeeuwse Koorschool en het Concertgebouworkest.

 

Zondag 24 december 1972        

Een 16-jarige jongen uit Goes overlijdt aan de gevolgen van een verkeersongeval op de Westsingel waarbij hij op 8 december 1972 betrokken was.

 

Donderdag 28 december 1972 

In "De Prins van Oranje" wordt opgetreden door de band Earth & Fire.

Zaterdag 6 januari 1973             

Burgemeester Huber stelt de nieuwe trimbaan in Goes-Zuid in gebruik.

 

Woensdag 10 januari 1973        

Troubadour Dimitri van Toren treedt op in café 'De Vrijbuiter'.

 

Woensdag 17 januari 1973

Op de Oostwal wordt een 68-jarige voetgangster overreden door een bestelauto en overleeft dit niet.

 

Donderdag 18 januari 1973       

Aanvang werkzaamheden aanleg voetgangerszone in Ganzepoortstraat en Lange Vorststraat.

 

Maandag 22 januari 1973          

Invoering eenrichtingverkeer in binnenstad.

 

Woensdag 31 januari 1973        

Deze dag gaat de eerste paal de grond in voor Plan Goese Polder II, betreffende 95 woningen aan de latere Schumanstede.

 

Woensdag 14 februari 1973      

Er wordt bekendgemaakt dat Goes eind maart zal beschikken over een Uitleencentrum voor Beeldende Kunst dat zal gevestigd worden in het vernieuwde Museum voor Zuid- en Noord-Beveland.

 

Raadsbesluit Gemeenschappelijke Regeling Vuilstortplaats Midden-Zeeland.

 

Donderdag 15 februari 1973     

Heropening van het vernieuwd Museum voor Zuid- en Noord-Beveland.

 

Woensdag 21 februari 1973      

Sluiting badhuis aan Beatrixlaan. Klik hier voor meer informatie.

 

Donderdag 1 maart 1973           

Martine Bijl opent in 'De Vrijbuiter' een tentoonstelling van de Goese kunstenaars Henny van Zunderen, Frans Dirkse en Reinier de Munck.

 

Burgemeester Huber opent verzorgingsafdeling van Verpleeghuis Ter Valcke.

 

Vrijdag 2 maart 1973    

Opening bijkantoor Rabobank op hoek Kamperfoeliestraat/Jasmijnstraat.

 

Dinsdag 20 maart 1973 
In theater 'De Prins van Oranje' gaat de in opdracht van de Waterleidingmaatschappij Zeeland vervaardigde film 'Delta-water' in première. De 20 minuten durende film is gemaakt door cineast Arend van Gelder.

 

Donderdag 22 maart 1973         

Bij een ongeval op de Sloeweg tussen 's-Heer Arendskerke en 's-Heerenhoek komt een 80-jarige man uit Lewedorp om het leven.

 

Vrijdag 23 maart 1973  

Bij de nieuwbouw van de stichting Philadelphia aan de Populierenstraat in Goes-Zuid wordt het hoogste punt bereikt van het gezinsvervangend tehuis dat te zijner tijd 24 gehandicapten onderdak zal bieden. Het complex zal de naam 'Karnemelkshoeve' krijgen.

 

Donderdag 29 maart 1973         

Wethouder J. Roose slaat eerste paal voor Lom-school aan Evertsenstraat.

 

Dinsdag 3 april 1973     

Burgemeester Huber opent de tiende Horecabeurs in Goes.

 

Confectiebedrijf ROKO N.V. heropent bedrijfspand aan 's-Heer Hendrikskinderenstraat dat op 29 april 1972 door brand werd geteisterd.

 

Woensdag 4 april 1973

Burgemeester Huber opent winkelpromenade Ganzepoortstraat.

 

Vrijdag 6 april 1973       

Noord-Ierse kinderen die in door bemiddeling van de Stichting "Zeeland helpt Noord-Ierland" brengen een bezoek aan Goes.

 

Vrijdag 20 april 1973    

Rechtstreeks uitzending kerkdienst vanuit "De Hoogte".

 

Zondag 22 april 1973    

Burgemeester Huber opent nieuwe Toyota-garage aan de Van Hertumweg.

 

Vrijdag 27 april 1973    

Naast de Toyota-garage verricht de burgemeester ook de opening van bejaardencentrum "Sint-Maarten in de Groe" in Goes-Zuid.

              

Aan de Kreukelmarkt wordt platenzaak Opus 7 geopend.

 

Dinsdag 1 mei 1973       

In de Lange Vorststraat woedt een grote uitslaande brand in de meubeltoonzaal van Sinke de Graag. Het pand is totaal verwoest.

              

Aan de Kreukelmarkt opent burgemeester Huber vishandel " ''t Lekkerbekje", eigendom van dhr. J.D. de Koeijer.

 

Donderdag 10 mei 1973             

Opening van het uitgebreide fabriekscomplex van firma Van der Linden aan de Fruitlaan.

 

Vrijdag 11 mei 1973      

Door middel van het opendraaien van een afsluiter verricht burgemeester Huber de openingshandeling van de tentoonstelling 'Deltawater' ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Watermaatschappij Zeeland.

 

Dinsdag 15 mei 1973    

Garage Walhout neemt een nieuw complex aan de Fruitlaan in gebruik.

 

Donderdag 17 mei 1973             

In De Prins van Oranje wordt opgetreden door cabaret Neerlands Hoop in Bange Dagen met Freek de Jonge en Bram Vermeulen.

              

Burgemeester Huber geeft aftrap tot actie van ziekenomroep Nomen Nescio om geld in te zamelen voor nieuwe apparatuur.

 

Woensdag 23 mei 1973              

In de hal van de Rabobank aan de Singelstraat onthult wethouder Lindenberg een plastiek dat gemaakt is door kunstenaar Jaap Trimpe uit Kloetinge.

 

Op de begane grond van het Stadhuis wordt het Lunchcafé geopend door burgemeester Huber

 

Maandag 14 juni 1973 

Het gospelkoor en combo "Ichtus" neemt in de Mariusschool een plaat op, die in in augustus door platenmaatschappij BMG zal worden uitgebracht. De opbrengst zal ten goede komen voor aanschaf van een nieuwe geluidinstallatie. Er zullen 1000 exemplaren worden geperst.

 

In de Zandkreek in Wolphaartsdijk wordt opgetreden door de Oscar Benton Blues Band.

 

Zondag 24 juni 1973     

Ter gelegenheid van de restauratie van het orgel van de Oosterkerk wordt een feestconcert gegeven door de Zeeuwse Koorschool onder leiding van Evert Heijblok en organist Willem Retse Talsma.

 

Maandag 25 juni 1973 

Burgemeester Huber opent het nieuwe Gasthuis aan de Kievitlaan.

 

Donderdag 28 juni 1973             

Er wordt bekendgemaakt dat vóór 31 december 1975 het proefstation voor de kleinfruitteelt zal worden verplaatst naar het proefstation in Wilhelminadorp. Dit betreft uitsluitend de proeftuin zelf, terwijl het 'binnenwerk' in de kassen zal verhuizen naar Zaltbommel.

 

Donderdag 28 juni 1973             

Medegedeeld wordt dat er een fusie op til is tussen de Ziekenfondsen 'Zuid- en Noord-Beveland' en 'Walcheren'.

 

Vrijdag 29 juni 1973      

De 8-jarige Ronnie Gerritse is de 100.000ste bezoeker van het Goese zwembad.

 

Maandag 2 juli 1973     

Directeur P.J. Geijsen van Wasserij De Zon aan de Wijngaardstraat maakt bekend dat een deel van het personeel van de binnenkort te sluiten vestiging van in Bergen op Zoom zal worden tewerkgesteld bij de Goese vestiging.

 

Zaterdag 14 juli 1973    

Onder grote belangstelling wordt op het evenemententerrein (huidige Molenplein) een demonstratie gegeven met motoren door de uit Duitsland afkomstige stuntteam 'The Hell Drivers'.

 

Zaterdag 21 juli 1973    

De jaarlijkse kermis wordt voor de eerste maal op het evenemententerrein gehouden in plaats van in binnenstad.

 

Vrijdag 17 augustus 1973           

Aanbesteding reconstructie Marconistraat en bijkomende werken.

 

Donderdag 23 augustus 1973   

Pastoor Schoenmakers neemt afscheid van de parochie Goes en ter gelegenheid hiervan wordt er een drukbezochte receptie gehouden in gebouw "De Veste" aan de Keizersdijk.

 

Dinsdag 28 augustus 1973         

Het Goese tamboer- en trompeterkorps "Excelsior" speelt op de taptoe in het Belgische Tienen. 's Middags geeft het jeugdkorps ook een optreden in die plaats; het is voor dit jeugdkorps het eerste optreden in het buitenland.

 

Zaterdag 1 september 1973      

Diverse activiteiten ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana.

 

Woensdag 5 september 1973   

In de Van de Spiegelstraat wordt een 16-jarig meisje door auto gegrepen. De verwondingen zijn dermate ernstig dat het slachtoffer ruim drie maanden later zal overlijden.

 

Mevr. G.M. de Jonge-Jacobs van het actiecomité "Weg stinkleiding Goes-Zuid" overhandigt aan burgemeester Huber 370 handtekeningen met het verzoek iets aan de stank die de Brede Watering ten zuiden van de wijk voortbrengt.

 

Maandag 17 september 1973   

Wethouder J. Roose huldigt de 8-jarige Esther Paauwe omdat zij de 200.000ste bezoeker is van het zwembad in het seizoen 1973.

 

Woensdag 19 september 1973 

Wethouder Roose deelt mee dat in de loop van 1974 een Welzijnsraad zal worden geïnstalleerd. Hierin zullen zoveel mogelijk welzijnsorganisaties participeren om bijv. ervaringen uit te wisselen. De raad zal op dezelfde wijze moeten gaan functioneren als Sportraad en Culturele Raad en krijgt bepaalde bevoegdheden.

 

Maandag 24 september 1973   

Opening districtskantoor Rabobank aan de Nassaulaan.

 

Donderdag 27 september 1973

Aanvang werkzaamheden verbetering aanloophaven, zodat deze geschikt zal worden als jachthaven. De vaste brug over de haven zal hierbij vervangen worden door een ophaalbrug.

 

Maandag 15 oktober 1973        

Gemeenteraad benoemt de heer J.S. Kan uit Vlaardingen tot hoofdambtenaar Afdeling Voorlichting.

              

Als laatste Goese kern wordt Kattendijke op het aardgasnet aangesloten.

 

Dinsdag 16 oktober 1973           

Officiële opening van het nieuwe politiebureau aan de Valckeslotlaan.

 

Donderdag 18 oktober 1973     

Het oude politiebureau aan de Korte Kerkstraat wordt gesloten.

              

Aankondiging dat op korte termijn het kantoor van het Agrarisch Sociaal Fonds aan de Frans den Hollanderlaan zal worden gesloten.

              

Gemeenteraad aanvaard voorstel tot invoering van toeristenbelasting met ingang van 1 januari 1964.

              

Open Dag in het nieuwe politiebureau met ruim 1100 bezoekers.

 

Zaterdag 20 oktober 1973         

Als gevolg van een breuk in de watertransportleiding naar het havengebied wordt een flink gat geslagen in een stuk fietspand langs de A. Joachimikade. De schade wordt snel verholpen.

 

Dinsdag 23 oktober 1973           

Opening van het overdekte zwembad 'Ganzebad' aan de Zwembadweg.

 

Donderdag 1 november 1973   

In het bijzijn van burgemeester Huber wordt de nieuwe studio voor ziekenomroep 'Nomen Nescio' in gebruik genomen. Nomen Nescio verzorgt programma's voor patiënten in ziekenhuis Bergzicht en voor de bewoners van Huize Den Berg.

 

Vrijdag 2 november 1973           

Op het kruispunt Kamperfoeliestraat/Bergweg komt een 63-jarige man uit Krabbendijke op zijn brommer in botsing met een auto. Enkele dagen later bezwijkt het slachtoffer aan zijn verwondingen.

 

Dinsdag 6 november 1973         

Voor de 10e maal wordt in Goes een filmfestival gehouden. De locatie van het festival is verhuist van 'De Veste' naar het Grand Theatre. Het gebeuren wordt door 150 mensen bezocht.

 

Vrijdag 9 en zaterdag 10 november 1973 

Opening van het geheel vernieuwde pand van firma Sinke de Graag, Lange Vorststraat 8.

 

Dinsdag 20 november 1973       

De 9-jarige Irma Speetjens uit Goes wint de derde prijs in een landelijke tekenwedstrijd in het kader van de actie 'Snoep verstandig, eet een appel'. Dhr.M.J. Taillie, secretaris van de Stichting Schooltandverzorging Noord- en Zuid-Beveland, overhandigt de prijs aan Irma: een fraai horloge.

 

Bij een jachtpartij in Brummen (Gelderland) wordt oud-burgemeester Michaëlis van Goes door een kogel in zijn hoofd getroffen en is op slag dood.

 

Zondag 25 november 1973        

Wethouder De Leeuw reikt sleutels uit aan eerste bewoners van Plan Goese Polder 2.

 

Vrijdag 7 december 1973           

‘s Ochtends wordt bij de spoorwegovergang aan het einde van de Zuidvlietstraat het lichaam van een 82-jarige man uit Kloetinge gevonden. Nader onderzoek leert dat de man een natuurlijke dood is gestorven.

 

Maandag 10 december 1973    

Openbare aanbesteding werken aanloophaven, onder meer het aanbrengen van aanlegsteiger, meerpalen en het bouwen van een ophaalbrug.

 

Vrijdag 14 december 1973         

Bij het rioolgemaal aan de Zuidvlietstraat wordt een 23 meter hoge zogenaamde 'druktoren' geplaatst. Hiermee kan de terugslag van rioolwater in de persleiding worden opgevangen.

 

Woensdag 19 december 1973  

Bij de bouw van de nieuwe vleugel aan het complex van verzorgingstehuis 'Ter Valcke' wordt het hoogste punt bereikt.

 

Vrijdag 21 december 1973         

Met een speciale kerkdienst wordt de gerestaureerde kerk van Kloetinge weer in gebruik genomen.

 

Ondertekening fusieacte tussen ziekenhuizen Bergzicht en Sint Joanna.

Woensdag 3 januari 1974         

Op het kruispunt Frans den Hollanderlaan/Van de Spiegelstraat vindt 's middags een dodelijk ongeval plaats.

 

Donderdag 4 januari 1974        

Officiële opening van het overdekte "Ganzebad" in Goes.

 

Vrijdag 5 januari 1974  

Het touringcarbedrijf/reisbureau Krijger Tours viert het 60-jarig bestaan met een drukbezochte receptie in zaal Juliana.

 

Woensdag 10 januari 1974

Journalist/tekstschrijver Jaap van de Merwe geeft in het Goese Lyceum een inleiding over het thema "Satire als wapen".

 

Donderdag 18 januari 1974

Aanvang sloop vaste Sint Maartensbrug.

 

Donderdag 1 februari 1974       

Er wordt bekendgemaakt dat de busondernemingen AMZ en RTM op korte termijn een sneldienst tussen Goes en Zierikzee zullen gaan exploiteren.

 

Donderdag 8 februari 1974       

Aanvang bouw nieuwe brandweerloods te ’s-Heer Arendskerke.

 

Woensdag 14 februari 1974     

‘s Avonds is het telefoonverkeer rond Goes enige tijd verstoord.

 

Woensdag 21 februari 1974     

Sloop Sint Maartensbrug voltooid.

 

Donderdag 1 maart 1974          

Eerste paal geslagen voor het overblijflokaal van de Koningin Wilhelminaschool.

 

Donderdag 8 maart 1974          

Heropening vernieuwde bibliotheek aan de Wijngaardstraat.

 

Woensdag 21 maart 1974         

Opening gezinsvervangend tehuis “De Karnemelkshoeve”.

 

Donderdag 29 maart 1974        

Het bedrijf van Fitwell Regenkleding Industrie gaat definitief dicht. Voor de 22 personeelsleden is een afvloeiingsregeling getroffen.

 

Zaterdag 31 maart 1974            

Er wordt bekendgemaakt dat materieel en dienstregeling van de toeristische Stoomtram Goes-Borsele goedgekeurd zijn door het Rijkstoezicht op de spoorwegen.

 

Zondag 1 april 1974      

Officiële opening kinderboerderij “De Hollandsche Hoeve” aan de Kattendijksedijk.

 

Dinsdag 3 april 1974     

Op een concours in het Engelse Oxford wint de Kloetingse kornettist Wim van Boven de eerste prijs.

 

Vrijdag 20 april 1974    

Officiële opening uitbreiding kantoorpand Vereniging voor Ziekenhuisverpleging Noord en Zuid aan de 's-Heer Elsdorpweg.

 

Zondag 22 april 1974   

Vijf jongeren, afkomstig uit ontwikkelingslanden, brengen een bezoek aan de gemeente Goes en worden ontvangen door een delegatie van het gemeentebestuur.

 

Maandag 23 april 1974

Alle telefoonnummers in Goes krijgen er een vijfde cijfer bij. Bij nummers beginnend met cijfers t/m 6 komt het cijfer 1 ervoor te staan en daarboven een 2.

 

Donderdag 26 april 1974           

Gemeentesecretaris M.J. Taillie overlijdt op 53-jarige leeftijd.

 

Vrijdag 27 april 1974    

De Anne Frankschool aan de Evertsenstraat, voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden, wordt officieel geopend door prinses Beatrix.

 

Donderdag 3 mei 1974

Zeer grote brand in bedrijvencomplex aan de Marconistraat.

 

Woensdag 9 mei 1974 

De heer Salomé, directeur van de humanistische stichting voor de huisvesting van bejaarden reikt de sleutels uit aan de eerste bewoners van het Erasmusflat, het echtpaar Hoogerheide.

 

Dinsdag 15 mei 1974    

De wethouders De Leeuw en Lindenbergh presenteren twee belangrijke nota's respectievelijk een structuurschets over de binnenstad van Goes en tweede discussienota culturele zaken.

             

Een piloot van een reclamevliegtuigje, op weg naar vliegveld Midden-Zeeland, moet een noodlanding maken en belandt op een klaverveld iets buiten Wolphaartsdijk.

 

Zaterdag 19 mei 1974  

Er wordt een protestdemonstratie gehouden aan de Grote Markt door boze boeren.

 

Stoomtram Goes-Borsele neemt een postrijtuig in gebruik, onder meer in het bijzijn van dhr. AC.S. Vis, directeur van het postdistrict Middelburg en dhr. Stevels, directeur van het postkantoor en Goes. Ansichtkaarten, prentbriefkaarten enzovoorts die in de zich in het postrijtuig bevindende brievenbus worden gestopt worden voorzien van een speciale SGB-poststempel.

 

Woensdag 23 mei 1974             

Aanbesteding reconstructie kruispunt Ringbanen Oost en West/kade.

 

Woensdag 30 mei 1974             

Heropening Stadhuis aan de Grote Markt na een restauratieperiode van 6,5 jaar. Deze wordt verricht door Commissaris der Koningin, Mr. Aartsen.

 

Donderdag 7 juni 1974

In de Prins van Oranje wordt een muziekconcours gehouden georganiseerd door de afdeling Zeeland van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. Eén van de deelnemers is de Goese fanfare "Euphonia".

 

Vrijdag 8 juni 1974       

Aan de Frans den Hollanderlaan opent burgemeester Huber het bedrijf van Laserplane Europe B.V. Dit bedrijf is een dochteronderneming van de Apparaten- en Ketelfabriek te Goes en verkoopt onder meer laserinstallaties.

 

Maandag 11 juni 1974 

Koningin Juliana brengt werkbezoek aan Goes.

 

Dinsdag 12 juni 1974    

Naar verluidt zal het Proefstation voor de Fruitteelt in Wilhelminadorp in 1975 stoppen met aardbeionderzoek. Dit zal twee arbeidsplaatsen kosten.

 

Er wordt bekendgemaakt dat de in Goes gevestigde machinefabriek Van der Linden uit China opdracht heeft gekregen om drie schuurmachines te leveren.

 

Woensdag 13 juni 1974             

Aanbesteding uitbreiding Sint Willibrord College met 14 lokalen.

 

Donderdag 14 juli 1974

Voor de vijfde maal wordt in de Grote Kerk het Lentefestival gehouden waaraan wordt meegewerkt door solisten, ensembles uit Goes en elders uit de provincie.

 

Vrijdag 15 juni 1974     

Het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool onder leiding van Evert Heijblok maakt een tournee door Duitsland.

 

Vrijdag 29 juni tot en met zaterdag 7 juli 1974 

De Zeeuwse Koorschool vertrekt voor een tournee naar Duitsland die een week zal gaan duren.

 

Vrijdag 29 juni 1974     

De IKOR verzorgt een radio-uitzending vanuit Goes rond het thema kerkmuziek.

 

Zaterdag 7 juli 1974      

Bewoners van Sint-Maarten in de Groe kunnen deelnemen aan boogschieten daar zij een zogenaamde liggende wip aangeboden hebben gekregen.

 

Maandag 9 juli 1974     

Opening aanloophaven, inclusief nieuwe Sint Maartensbrug, uitgevoerd als houten ophaalbrug.

 

Vrijdag 13 juli 1974       

In het clubgebouw van Watersportvereniging Wolphaartsdijk wordt een Rode Kruis-post in gebruik genomen. De post zal elk weekeinde in het seizoen geopend zijn.

 

Raad aanvaardt Structuurschets Binnenstad.

 

Vrijdag 20 juli 1974       

Brand in de grasdrogerij Timmerman aan de 's Heer Hendrikskinderendijk.

 

Donderdag 26 juli 1974

Een aangekondigde bezetting van het Landbouwhuis door boze boeren gaat niet door.

 

Zondag 5 augustus 1974            

Volksdansgroepen uit Engeland en Hongarije geven voorstellingen op de Grote Markt in bejaardencentrum Randwijck.

             

B&W besluiten tot aanschaf van taxameters voor de taxibedrijven. Vooral de kleinere taxiondernemers maken bezwaren wegens daar de taxameters rond de 800 gulden kosten.

             

Openbare hoorzitting in De Korenbeurs over plannen omtrent aanleg nieuwe hoogspanningsleiding op Zuid-Beveland.

 

Zondag 19 augustus 1974          

In gebouw 'De Veste' wordt een manifestatie over ontwikkelingshulp gehouden.

 

Tussen zaterdag 1 en zaterdag 8 september 1974         

Bij de landbouwhaven van Wolphaartsdijk wordt het lijk van een 24-jarige Fransman aangetroffen.

 

Dinsdag 4 september 1974       

Festiviteiten in 'Ter Valcke' ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Verpleeg- en Rusthuizen Zeeland.

 

Woensdag 5 tot en met vrijdag 7 september 1974        

De directie van de firma Massee deelt mee dat op korte termijn het bedrijfscomplex met 2000m2 zal worden uitgebreid.

 

Donderdag 6 september 1974  

Receptie ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van brassband 'Excelsior' in verenigingsgebouw 'Amicitia'.

 

Vrijdag 7 september 1974         

Rector A. Schaper van het Goese Lyceum slaat de eerste paal voor het gymnastieklokaal.

 

Zondag 9 september 1974        

In de aanloophaven komt een 65-jarige Goesenaar door verdrinking om het leven.

 

Donderdag 13 september 1974

Beiaardconcours in Goes.

 

Vrijdag 14 september 1974       

Er wordt een protestdemonstratie gehouden aan de Grote Markt door boze boeren.

 

Zondag 16 september 1974      

Braderie Goes.

 

Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 september 1974 

In Slot Ostende wordt een receptie gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Goese Zwem- en Badclub 't Sas.

 

Donderdag 20 september 1974

Het bedrijf Delta-Succes verhuist van de Voorstad naar de Jachthuisstraat in Kloetinge. Delta-Succes handelt onder meer in jubileum- en relatiegeschenken.

             

In 'De Prins van Oranje' wordt een gewestelijk bijeenkomst gehouden van de PvdA. Max van der Stoel, minister van Buitenlandse Zaken, zal aanwezig zijn.

 

Vrijdag 21 september 1974       

De Goese gemeentepolitie gaat lesgeven aan beginnende bromfietsers. De lessen worden gegeven door brigadier F.E. van den Bergen.

 

Woensdag 25 september 1974

De heer J.M. Prent sr. Verricht de heropening van het bedrijfspand van de firma Prent aan de Voorstad. Het pand liep eerder behoorlijk schade op door een brand. De firma Prent is gespecialiseerd in verkoop en reparatie van elektromotoren en accessoires.

 

Vrijdag 4 oktober 1974

Er wordt bekendgemaakt dat de gemeente Goes overweegt de tegemoetkoming in de exploitatiekosten van de molens in Wolphaartsdijk en Kloetinge te verhogen.

 

Een actie voor ziekenomroep Nomen Nescio levert 1700 gulden op. De omroep bestaat sinds 1973 en opereert gewoonlijk vanuit Ziekenhuis Bergzicht, Sint Joanna, Huize Bergzicht, Terweel en De Werfkampen. Nomen Nescio telt ongeveer 60 medewerkers.

 

Zaterdag 5 oktober 1974           

De RTM houdt een mondelinge enquête onder passagiers op de lijn Goes-Zierikzee om te peilen hoe de verbetering van de dienstregeling op die lijn wordt gewaardeerd.

 

Dinsdag 8/Woensdag 9 oktober 1974  

De Zeeuwse zangersbond 'Zang Veredelt' organiseert in Goes een zangmanifestatie waaraan diverse koren en solisten zullen deelnemen.

 

Zaterdag 12 oktober 1974         

In de Grote Kerk wordt een concert gegeven door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Woensdag 16 oktober 1974      

Er wordt bekendgemaakt dat (raads-)commissievergaderingen voortaan openbaar zullen zijn.

 

Donderdag 17 oktober 1974     

Feestavond voor (Zeeuwse) aanhangers van Feyenoord in café 'De Blaauwe Steen'.

 

Vrijdag 18 oktober 1974            

Wethouder L.H. de Leeuw slaat op de hoek Voorstad-Oostsingel de eerste paal voor het kantoorpand van de firma Interbouw Zeeland.

 

Maandag 21 oktober 1974        

Raadsbesluit tot verbetering verkeerssituatie M.A. de Ruyterlaan/Willem Barentszstraat/Lijnbaan.

 

Woensdag 30 oktober 1974      

Brugklasleerling Cora de Jonge slaat de eerste paal voor uitbreiding van het Sint Willibrord College aan de Fruitlaan.

             

Circus Toni Boltini geeft voorstelling in Goes.

 

Donderdag 31 oktober 1974     

Burgemeester Huber opent de nieuwe vestiging van de Wijngaardstraat 53.

 

Vrijdag 8 november 1974          

Openstelling Ringbaan-Oost, een nieuw gedeelte van de stadsrondweg, tussen kruispunt A. Joachimikade/Ringbaan-West en Oranjeweg.

 

Woensdag 20 november 1974 

De heer Hoste wordt beëdigd tot nieuwe gemeentesecretaris.

 

Donderdag 21 november 1974

Gemeenteraad gaat akkoord met indeling gebied ex-grasdrogerij aan 's Heer Hendrikskinderendijk.

             

Wethouder Roose opent het vergrote maar nog steeds tijdelijke wijkgebouw aan de Troelstralaan.

 

Zaterdag 23 november 1974    

In zaal Juliana aan de Beestenmarkt worden demonstraties volksdansen gehouden onder auspiciën van de Nederlandse Volksdansvereniging en de Goese volksdansvereniging 'Vodago'.

 

Dinsdag 24 november 1974      

Bij een botsing op het viaduct nabij Kloetinge komen twee personen om het leven.

 

Zondag 1 december 1974          

Na 42 jaar neemt dhr. Adriaan Kousemaker afscheid als organist van de Grote Kerk. Tot zijn opvolger is benoemd dhr. Kees van Eersel.

             

Bewoners van de Bosdijklaan planten bomen.

 

Zaterdag 7 december 1974       

Burgemeester Huber opent in het Stadhuis de tentoonstelling 'Iedere dag milieudag'. Een rondreizende tentoonstelling, georganiseerd door het ministerie van CRM. De tentoonstelling zal duren tot 10 januari 1975.

Donderdag 2 januari 1975        

Viering 100-jarig jubileum van constructiebedrijf Hollestelle.

 

Zaterdag 4 januari 1975             

Er wordt bekendgemaakt dat B&W VAN Goes zich beijveren om het wegenwachtstation bij de Zeelandbrug verplaatst te krijgen naar een terrein nabij afslag Rijksweg A58 bij Kapelle (Vierwegen).

 

Dinsdag 7 januari 1975

Heropening verbouwde HEMA aan de Klokstraat; die nu ook is voorzien van een toegang aan de Keizersdijk.

 

Op de Langeweg in Wilhelminadorp wordt een 70-jarige man doodgereden.

 

Dinsdag 24 januari 1975            

Opening Chinees-Indisch restaurant “Ming Garden” gevestigd in het voormalige politiebureau aan de Grote Markt, door burgemeester Huber.

 

Woensdag 29 januari 1975       

Installatie dokter W. Griep tot geneesheer-directeur van verzorgingstehuis Sint-Maarten in de Groe en verpleegtehuis Maria Terweel.

 

Zaterdag 1 februari 1975           

Begin van feestweek ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van volksdansvereniging 'Kasporgo'.

 

Vrijdag 7 februari 1975

In 's Heer Arendskerke gaat de eerste paal de grond in voor een nieuw vier-klassige openbare lagere school en een twee-klassige christelijke kleuterschool.

 

De heer H. Hofstra, inspecteur voor het buitengewoon onderwijs, verricht de officiële opening van de nieuwe Deltaschool. De aan de Naereboutstraat gevestigde school is een speciale school voor moeilijk lerende kinderen. Bij de opening wordt een zelf vervaardigd mozaïek onthuld.

 

Scheidend voorzitter van de Goese Culturele Raad, dhr. C.J Buurman, overhandigd de 'Goese Cultuurprijs 1974' aan cornetspeler Wim van Boven uit Kloetinge. De prijs bestaat uit een een geldbedrag van 100 gulden een legpenning.

 

Vrijdag 14 februari 1975            

Feyenoord-voetballer Wim van Hanegem opent de 'Speedshow 1975' van Motorracing Team Zeeland in Goes

 

Zaterdag 15 februari 1975        

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan geeft de Goese Operettevereniging een speciale uitvoering van 'Ungarische Hochzeit' in de Prins van Oranje. Op 22 februari wordt deze uitvoering nog een keer herhaald.

 

Maandag 17 februari 1975       

Aan de Zusterstraat wordt de nieuwe pastorie van de Rooms-Katholieke Kerk in gebruik genomen.

 

Dinsdag 18 februari 1975          

Frans den Hollanderlaan na reconstructie weer voor het verkeer opengesteld.

             

Op een districtsbijeenkomst van Waterschap De Brede Watering van Zuid-Beveland in Wolphaartsdijk wordt aangekondigd dat de verbetering van de waterafvoer in Wolphaartsdijk eind 1976 gereed zal zijn.

 

Woensdag 19 februari 1975     

Opnamen voor het KRO-televisieprogramma 'Bingo'.

 

Donderdag 20 februari 1975    

Gemeenteraad gaat akkoord met voorstel tot aanleg van een crossterrein voor de Autorallycrossclub Zuid-Beveland. Het terrein zal worden aangelegd bij de Kattendijksedijk.

 

Maandag 24 februari 1975       

Het Goese constructiebedrijf en handelsonderneming Hollestelle BV mag zich voortaan Koninklijke Hollestelle noemen. De directeur van M.D. Hollestelle krijgt uit handen van burgemeester Huber de bij dit predicaat behorende oorkonde uitgereikt.

 

Bij de bouw van een pensiontehuis voor 29 lichamelijk gehandicapten in Goes-Zuid wordt het hoogste punt bereikt. Ter gelegenheid hiervan wordt de vlag gehesen door dhr. A.J.A. Veldkamp, voorzitter van de Stichting Accommodaties Lichamelijk gehandicapten in Goes.

 

Woensdag 26 februari 1975     

Kabelleggers voor de PTT stuiten op de Oostwal bij het Stadskantoor op oude beenderen. Aangenomen wordt dat deze beenderen overblijfselen zijn van kloosterlingen uit een klooster wat ooit op de plek van het Gasthuis stond.

 

Woensdag 5 maart 1975           

Oprichting Stichting Stadsherstel Goes.

 

Vrijdag 14 maart 1975 

Het zich voornamelijk op moderne jazz concentrerende Trio Hein van de Gaag treedt op in de Jazzclub Goes in De Veste.

 

18 maart 1975 

Ter coördinatie van vrijwilligerswerk gaat op initiatief van diverse maatschappelijke organisaties in Goes de Vrijwilligerscentrale van start.

 

Dinsdag 1 april 1975     

Op verzoek van de PTT wordt de huisnummering van de Schumanstede en omgeving gewijzigd.

 

Zaterdag 19 april 2021 

Brassbandfestival in de Oosterkerk.

 

Woensdag 23 april 1975            

Op deze datum veranderen de telefoonnummers in Goes van 4- naar 5-cijferige nummers. Ook is de capaciteit van de centrale nu uitgebreid met 600 nummers.

 

Vrijdag 25 april 1975    

Burgemeester Huber verricht de opening van het bedrijfspand van de firma FAM (Food and Meat) aan de Industriestraat.

 

Vrijdag 2 mei 1975        

Een 19-jarige militair uit Goes komt om het leven bij een verkeersongeval in Duitsland.

 

Vrijdag 9 mei 1075        

Overhandiging collectie Roemeense boeken aan Openbare Bibliotheek Goes.

 

Maandag 19 mei 1975 

Aan de Kattendijksedijk wordt een autocrosscircuit in gebruik genomen.

 

Vrijdag 23 mei 1975     

Officiële opening Laboratoriumschool aan de Rommerswalestraat. De opening wordt verricht door dhr. Dr. Ir. W.L. Ghijsen, rijksinspecteur voor het hoger technisch onderwijs.

 

Zaterdag 31 mei 1975   

In de Prins van Oranje wordt een concours van muziekgezelschappen gehouden. De koninklijke fanfare 'Sempre Crescendo' is de winnaar.

 

Zondag 1 juni 1975       

De door de AMZ geëxploiteerde stadsdienst gaat met ingang van deze datum via de Goese Polder rijden.

 

Maandag 2 juni 1975    

Bij werkzaamheden aan de rioolafvoerleiding Lewedorp - 's-Gravenpolder nabij Rijksweg A8 ontstaat een lek. Het herstel neemt een dag in beslag.

 

Donderdag 5 juni 1975 

Het Gasthuis te Goes neemt afscheid van bestuurslid Haverhoek.

 

Zondag 8 juni 1975       

‘s Nachts woedt een grote uitslaande brand aan de Papegaaistraat, ontstaan in eetcafé 'De Papagaai', die overslaat naar enkele belendende percelen aan de Papegaaistraat en de Lange Vorststraat.

 

Dinsdag 10 juni 1975    

Gedeputeerde J.P. Boersma stelt op deze dag de 10.000ste woning in Goes open.

 

Donderdag 12 juni 1975

Dhr. G.A. Dronkers, directeur van van de Chr. Nijverheidsschool viert zijn 25-jarig onderwijsjubileum.

 

Vrijdag 13 juni 1975     

Staatssecretaris Jan Schaeffer brengt een bezoek aan Goes; hij wordt door wethouder L. de Leeuw gewezen op de plannen voor stadsvernieuwing. Schaeffer adviseert om rijkssubsidie te vragen voor renovatie.

 

Maandag 16 juni 1975 

Het Goese Lyceum neemt een tweede gymnastiekzaal in gebruik.

 

Woensdag 18 juni 1975               

Na 40 jaar in het onderwijs werkzaam te zijn geweest neemt mevr. A. Waalwijk afscheid als directrice van de Vakschool in Goes.

 

In de Prins van Oranje neemt hoofdinspecteur De Rave afscheid van 90 verkeersbrigadiertjes. Ze krijgen een oorkonde en een notitieboekje uitgereikt.

 

Zaterdag 21 juni 1975  

In het kader van de 'Toeristische Dagen' wordt op de Grote Markt een prijsschieting (op de liggende wip) gehouden en 's avonds een Taptoe.
 

‘s Middags vindt de presentatie plaats van de nieuwe langspeelplaat van de Zeeuwse Koorschool.

 

Woensdag 25 juni 1975              

Aanvang uitbaggeren van Westwest. De veste zal 'ontdaan' worden van een 1,5 meter dikke baggerlaag. Naar schatting zullen de werkzaamheden ongeveer drie weken in beslag nemen.

 

Donderdag 26 juni 1975             

Aanvang van sloop uitgebrande panden in Papegaaistraat (zie 8 juni 1975).

 

Maandag 14 juli 1975  

Uitbreiding “blauwe” parkeerzone in de binnenstad.

 

Donderdag 17 juli 1975

Raad aanvaardt rehabilitatieplan stadsvernieuwing.

 

Donderdag 31 juli 1975

Aanbesteding ten behoeve van de verbouwing en uitbreiding van het Groene Kruis kantoor aan de Beatrixlaan.

 

Maandag 4 augustus 1975

Aanvang van verbouwing voormalige zaal Krijger aan de Beestenmarkt tot bowlingcentrum. Men hoopt de bowling in oktober in gebruik te kunnen nemen.

 

Donderdag 14 augustus 1975    

Openbare aanbesteding vernieuwing riolering Slotstraat te 's-Heer Arendskerke.

 

Vrijdag 15 augustus

Nadat zijn boot is gekapseisd bij het Goese Sas komt een 9-jarige jongen uit Brussel door verdrinking om het leven.

 

Zaterdag 16 augustus 1975

Opening van de vernieuwde en uitgebreide (grammofoon)platenafdeling van de firma Stroom BV aan de Lange Kerkstraat. Ter gelegenheid hiervan is de bekende zanger Albert West uitgenodigd om handtekeningen uit te delen.

 

Zaterdag 30 augustus 1975

Het Proefstation voor de Fruitteelt in Wilhelminadorp organiseert een Open Dag.

Het nieuwe orgel in de kerk 'De Hoogte' wordt officieel in gebruik genomen door organist Iz. Ruissen.

 

Woensdag 3 september 1975

Burgemeester Hubert opent in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland een tentoonstelling gewijd aan 'World Press Photo".

Wethouder Roose huldigt de 100.000ste bezoeker van het Ganzebad dit seizoen. De gelukkige is de 11-jarige Johanna Bustraan uit Goes die van de wethouder een trainingsjack, een taart, een bosje bloemen en een zwemabonnement voor 1976 ontvangt.

 

Donderdag 4 september 1975

Opening recreatiezaal in 'Ter Valcke'.

 

Vrijdag 5 september 1975

Burgemeester Huber verricht de opening van het nieuwe pand van de firma Massee an de Dr. Philpsstraat.

 

Zaterdag 6 september 1975

Verpleeghuis 'Ter Valcke' organiseert diverse feestelijke activiteiten ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan.

De uitslag van een door de firma Massee uitgeschreven kleurwedstrijd wordt bekendgemaakt. De prijzen worden uitgereikt door Bromsnor en Saartje uit de serie "Swiebertje'.

Ongeveer 900 personen nemen deel aan de Fruitwandeltocht waarvan start en finish gelegen zijn in Goes.

 

Vrijdag 19 en zaterdag 20 september 1975

Braderie in de Binnenstad.

 

Zaterdag 20 september 1975   

Draafbaan te Kloetinge wordt in gebruik genomen.

 

Woensdag 24 september 1975

Opening Reformatorisch Vormingsinstituut aan de Lijnbaan in het voormalige ZTI-gebouw.

 

Woensdag 8 oktober 1975

Burgemeester Hubert opent een tentoonstelling, georganiseerd door de federaties bakkerspatroonsverenigingen Zeeland die wordt gehouden in de 'Prins van Oranje'.

 

Donderdag 9 oktober 1975

Burgemeester Hubert opent het nieuwe bowlingcentrum aan de Beestenmarkt.

Burgemeester Huber opent het nieuwe scholencomplex van 'De Poeljeugd' in 's Heer Hendrikskinderen.

 

Zaterdag 11 oktober 1975              

In het pas geopende bowlingcentrum viert de Goese firma A.J. van Boven het 40-jarig bestaan met een druk bezochte receptie.

 

Donderdag 16 - Zaterdag 18 oktober 1975     

Tentoonstelling 'Vruchten en Zaden', gehouden in de grote schuur van de Hollandsche Hoeve. De tentoonstelling is georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde en de afdeling Beplantingen van de gemeente Goes.

 

Maandag 20 oktober 1975

Wethouder Lindenberg reikt de eerste bejaardenpas (Pas 65+) uit.

In Hotel 'De Korenbeurs' wordt stilgestaan bij het 40-jarig bestaan van de  Algemene Bond van Bejaarden.

 

Donderdag 30 oktober 1975

In het dorpshuis van Wolphaartsdijk wordt een hoorzitting gehouden omtrent het in opdracht van het college van B&W opgestelde rapport over Wolphaartsdijk.

 

Woensdag 5 november 1975    

Rioolgemaal aan de Zuidvlietstraat in gebruik gesteld.

 

Zaterdag 15 november 1975         

In bioscoop 'Grand Theater' wordt het 12e regionale filmfestival gehouden.

 

Donderdag 20 november 1975         

Op de hoek Nieuwe Rijksweg/Nieuwendijk wordt een 14-jarige jongen op zijn fiets geschept door een auto. Op weg naar het ziekenhuis overlijdt het slachtoffer aan de verwondingen.

 

Zaterdag 29 november 1975         

De technische handelsonderneming J. Polderman uit Goes viert het    50-jarig bestaan. Hierbij worden ook enkele jubilarissen gehuldigd. De firma Polderman heeft ook vestigingen in Terneuzen en Roosendaal.

 

Maandag 1 december 1975      

Bij wijze van proef opent de Automaatschappij Zeeland (AMZ) een buslijn tussen Kattendijke en Goes.

 

Woensdag 3 december 1975            

De Nutsspaarbank opent op de hoek Troelstralaan/Bechstede een semi-permanent bijkantoor. Tot nu toe stond er een salonwagen voor dit doel.

 

Vrijdag 5 december 1975            

De Stichting Open Jongerencentrum Goes maakt bekend dat zij een een subsidie-aanvraag hebben ingediend bij de minister van CRM.

 

Woensdag 17 december 1975         

tijdens een bijeenkomst in het Lunchcafé worden officieel een nieuw blusvoertuig en twee rijdbare motorspuiten overhandigd aan de brandweer. Ook wordt afscheid genomen van enkele brandweerleden en worden een aantal manschappen bevorderd.

 

Donderdag 18 december 1975         

de heer P.K. Bolderdijk neemt afscheid van de openbare lagere school in 's-Heer Arendskerke in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

 

Woensdag 31 december 1975  

Goes telt 28498 inwoners.

Medio januari 1976      

Sloop van de oude school te Oud-Sabbinge. Hierbij komen funderingen tevoorschijn van de voormalige kerk. Deze funderingen worden enkele jaren later gerestaureerd, zodat men heden ten dage een indruk kan krijgen van deze in oorsprong middeleeuwse kerk.

 

Een flinke storm richt veel schade aan in Goes en omgeving. Zo gaat het dak eraf van de Toyota-garage in Zuid, sneuvelen veel ruiten en worden de houten spoorbomen op de Ringbaan-West vernield.

 

Er wordt bekendgemaakt dat de gemeente Goes een bedrag van 8 ton zal ontvangen van het Ministerie van Volkshuisvesting voor de aankoop van grasdrogerij Timmerman aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk.

 

de gemeente Goes ontvangt een bedrag van ton als bijdrage in de stichtingskosten van een overdekt zwembad.

 

De heer Willemse viert zijn 40-jarig jubileum bij de LTS. Sinds 1962 is hij adjunct-directeur.

 

Start van regelmatige bijeenkomsten tussen vertegenwoordigers van de gemeente Goes en het bedrijfsleven.

 

Vrijdag 30 januari 1976

In Café "'t Loze Vissertje" aan het Sas in Wilhelminadorp vindt een live-radioprogramma van de VPRO plaats met een discussie over de Oosterschelde-problematiek.

 

Commissaris van de Koningin dr. C. Boertien opent nieuwe studio van ziekenomroep Nomen Nescio; gevestigd in het Bergzicht ziekenhuis (Reigerstraat).

 

Maandag 2 februari 1976

Herdenking 100 jaar Ambachtsschool Goes.

 

Woensdag 11 februari 1076            

De Slagersvakschool aan de Westwal houdt een open dag.

 

Maandag 1 maart 1976

Het Stadskantoor krijgt een nieuw telefoonnummer: 21212.

Binnen de bebouwde kom van Goes wordt een parkeerverbod voor vrachtauto's ingesteld.

 

Donderdag 11 maart 1976        

Kattendijkenaar S.M. Tanninga ontvangt de Culturele Prijs vanwege zijn prestaties als amateurbeiaardier.

 

Zaterdag 13 maart 1976

Aan de Ringbaan-West wordt een filiaal van bandenhandel Hofka geopend.

 

Maandag 15 maart 1976           

In de Goese Polder gaat de eerste paal de grond in voor de bouw van een Rooms-Katholieke kleuter- en lagere school.

 

Woensdag 17 maart 1976

Bij het Poelbos worden door 300 schoolkinderen de laatste bomen geplant. Hierbij aanwezig dhr. A.J. Dees, voorzitter van de plaatselijke commissie voor de ruilverkaveling, en wethouder L. de Leeuw.
 

Donderdag 18 maart 1976

Er wordt bekendgemaakt dat de gemeente Goes over wil gaan tot een uitbreiding van het bestaande woonwagenkamp aan de Westhavendijk, in afwachting van een nieuwe locatie voor het kamp dat gepland is aan de Klaphekkeweg.
 

Opening van het nieuwe pand van General Motors-garage aan de Ringbaan-West.
 

Vrijdag 19 maart 1976

Gemeenteraad gaat akkoord met de vestiging van een multifunctioneel gebouw in het middengebied van de Goese Polder. In dit centrum zullen o.m. een bibliotheek, wijkcentrum, school en een jeugdsoos onderdak moeten krijgen. Het project gaat f 1.126.000,- kosten.
 

Zondag 21 maart 1976    

In de Geerteskerk wordt de ochtendkerkdienst door de IKOR opgenomen voor uitzending om 17.00 uur.
 

Woensdag 24 maart 1976   

 In de Zusterstraat komt een 68-jarige vrouw ten val met haar fiets en overlijdt, vermoedelijk als gevolg van een hartaanval.
 

Oud-notaris H. Jonkers, actief in Goes in de periode 1912-1958, overlijdt.
 

Zaterdag 27 maart 1976    

Auto 'quick-service' L. Bogaars geopend in winkelcentrum De Bussel.
 

Zondag 4 april 1976      

Het verenigingsgebouw 'De Veste' aan de Keizersdijk loopt flinke brandschade op.

 

Woensdag 7 april 1976    

Bij de spoorwegovergang Zuidvlietstraat wordt een 14-jarige scholiere gegrepen door Intercitytrein en overleeft dit niet.
 

Vrijdag 9 april 1976    

Feestelijke heropening van juwelierszaak 'Het Gouddoppertje' aan de Korte Kerkstraat.
 

Zaterdag 1 mei 1976    

Opening nieuwe kledingzaak 'Frank & Jean' aan de Papegaaistraat. De opening geschiedt door de bekende zanger Albert West.
 

Dinsdag 4 mei 1976    

Vertegenwoordigers van de gemeente Goes gaan wederom in gesprek met NS omtrent herinrichting van het Stationsgebied.


Een delegatie van de Vlaamse organisatie 'Raad voor de derde leeftijd' uit Kessel-Lo brengt een bezoek aan zorgcentrum Maria Terweel. De 'Raad voor de derde leeftijd' is een overkoepelende organisatie waarin vertegenwoordigers van bejaardenorganisaties zitting hebben.
 

Bij een treinbotsing in Schiedam komt een 29-jarige inwoner uit Goes om het leven.
 

Donderdag 6 mei 1976    

Officiële opening uitbreiding schoolgebouw Sint Willibrord College door commissaris van de koningin, dhr. C. Boertien.
 

Zondag 9 mei 1976    

Optreden van de Goese band Barneby in het KRO-radioprogramma 'Springplank'.
 

Vrijdag 14 mei 1976    

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Onderlinge Verzekering Maatschappij van Z.L.M. wordt op de Grote Markt een verkeersmanifestatie gehouden.
 

Zaterdag 15 mei 1976    

Burgemeester Huber opent de nieuwe showroom van de firma Beekman aan de Kloetingseweg.
 

Dinsdag 18 mei 1976    

Voor de eerste maal wordt in de Veilinghallen de Expo gehouden, hier is ook het Bureau Voorlichting Gemeente Goes met een stand vertegenwoordigd. De beurs duurt tot Zaterdag 22 mei.
 

Dinsdag 18 mei 1976    

Het college van B&W van Brunssum brengt een bezoek aan Goes.
 

Maandag 31 mei 1976    

In de Prins van Oranje wordt treedt cabaretduo 'Neerlands Hoop' op, bestaande uit Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Ze spelen het programma 'Interieur' dat enkele maanden eerder in première is gegaan.
 

Gedeputeerde Staten gaan niet akkoord met de uitbreiding van detailhandlel Agrimarkt, gevestigd aan de Van Doornestraat. De uitbreiding zou in strijd zijn met de algemene opvatting dat op industrieterreinen geen detailhandelsvestigingen moeten worden toegestaan.
 

Dinsdag 1 juni 1976    

Door een nieuwe regeling is het mogelijk geworden dat sportverenigingen in de avonduren gebruik kunnen maken van het gymnastieklokaal van de LTS aan de Bergweg.
 

Voorzitster mevr. Huber-Schneider overhandigt een bedrag van f 1000,- aan de voorzitter van ziekenomroep Nomen Nescio, Chris Wessels..
 

Donderdag 10 juni 1976    

Ontvangst van Roemeense volksdansgroep 'Iadomita' door het college van B&W. De ontvangst,die plaatsvindt in 'De Korenbeurs', geschiedt in het kader van een door volksdansgroep Kasporgo georganiseerde internationale feestweek. Ook de ambassadeur van Roemenië zal bij de ontvangst aanwezig zijn.
 

Zaterdag 12 juni 1976    

Beiaardier Sjoerd Tamminga uit Goes wint internationaal beiaardconcours in Tiel.
 

Zaterdag 19 juni 1976    

Voor de 10e keer maakt de Zeeuwse Koorschool o.l.v. Evert Heijblok een buitenlandse reis; ditmaal naar Duitsland.
 

Woensdag 23 juni 1976    

Bij de bouw van het nieuwe scholencomplex in het middengebied in de Goese Polder (het latere De Spinne) wordt het hoogste punt bereikt.
 

Vrijdag 25 juni 1976    

Aan Klein Frankrijk gaat de eerste paal de grond in voor het nieuwe complex van sociale werkplaas de BETHO.
 

Dinsdag 29 juni 1976    

Mevr. De Koning-Vermeij, echtgenote van de chef afdeling Beplantingen van de gemeente Goes slaat de eerste paal voor de nieuwe kwekerij nabij de televisietoren.
 

Woensdag 30 juni 1976    

Er wordt bekendgemaakt dat aan de staatssecretaris voor Volksgezondheid geadviseerd is een psychiatrisch ziekenhuis te bouwen in Goes.
 

In de Mecklenburglaan komt een 3-jarig kind onder een elektrische bezorgwagen en komt hierbij om het leven.
 

Zaterdag 3 juli 1976    

Opening winkelpand fa. Sarouk aan de Magdalenastraat, gespecialiseerd in Perzische tapijten.
 

Dinsdag 14 september 1976     

Meervoudig sportkampioene Keetie van Oosten-Hage wordt in het Stadhuis gehuldigd.

 

Woensdag 15 september 1976    

Diverse autorijschoolhouders komen in Goes bijeen om te praten over het realiseren van een door de gemeente ter beschikking te stellen geheel afgesloten oefenterrein.
 

Donderdag 16 september t/m zaterdag 18 september 1976    

Braderie Goes.
 

Vrijdag 17 september 1976    

opening nieuwe schoolgebouw van de Prinses Margriet School aan de Kuyperlaan.
 

Zaterdag 18 september 1976    

In Hotel 'De Korenbeurs' wordt een dans- en showavond georganiseerd ten bate van de Sportvereniging Gehandicapten. Hieraan werken o.a. mee Marie Cecile Moerdijk, het Zeeuws Mannenkoor en Dimitri van Toren.
 

Maandag 20 september 1976   

Burgemeester Huber opent de nieuwe zelfbedieningsgroothandel van de firma Cok aan de Anthony Fokkerstraat.
 

Vrijdag 24 september 1976    

De Goese gemeenteraad gaat op excursie naar Antwerpen en Breda.
 

In de veilinghal wordt de 'Op Losse Groeven Show' gehouden met bekende Nederlandstalige artiesten.
 

Woensdag 27 oktober 1976    

Ernstig spoorwegongeval bij Eindewege. Naast talloze gewonden vallen er 7 dodelijke slachtoffers.
 

Donderdag 28 oktober 1976    

De in 'De Prins van Oranje' geplande voorstelling door het Amsterdams Volkstoneel met het stuk 'Een vrouw als Beppie' kan niet doorgaan omdat het decor te groot is voor het theaterpodium.
 

Zondag  31 oktober 1976    

In de Heilige Maria Magdalena Kerk ontvangt dhr. G. Stobbelaar uit handen van pastoor F.W.J. Bastiaansen een medaille van de Sint Gegoriusvereninging i.v.m. zijn activiteiten bij enkele R.K.-kerkkoren.
 

Maandag 1 november 1976   

De in Goes gevestigde firma Witzenburg, een handel in verpakte vleeswaren, gaat een fusie aan met het bedrijf Van Vollenhoven, gevestigd in Emmen. Dit bedrijf produceert salades en sausten. Het nieuw gevormde bedrijf zal de naam Finefood BV gaan heten.
 

Woensdag 3 november 1976    

In het Havenkanaal worden drie zinkers gelegd door de Waterleidingmij. Zeeland. Een zinker is bestemd voor het transport van drinkwater naar de Goese Polder en twee zinkers gaan dienen voor de afvoer van rioolwater uit de wijk Noordhoek. 
 

Woensdag 10 november 1976    

Gedeputeerde Staten gaan Akkoord met de aanleg van het nieuwe sluizencomplex bij het Goese Sas.
 

Speciaal transport van een 63 meter lange en 260.000 kilo zware absorptiekolom van fabriek AKF naar de Nederlandse Stikstof Maatschappij in Sluiskil. Het gevaarte kan maar net de sluizen bij het Goese Sas passeren. Het gevaarte is te groot om over de weg te vervoeren. 
 

Vrijdag 12 november 1976    

Concert Zeeuwse Koorsschool met Engelse organist Eric Arnold.
 

Dinsdag 16 november 1976    

Bewoners en directie vieren het 20-jarig bestaan van Randwijck.
 

Donderdag 18 november 1976    

Wethouder J.P. Lindenbergh maakt bekend dat het nieuwe woonwagenkamp in 1978 gereed zal zijn.
 

Dinsdag 23 november 1976    

26 leerlingen van de Caspar Berseschool planten bomen in de Violenstraat.
 

Woensdag 1 december 1976   

 2e Kamerlid mevr. Erika Terpstra houdt in het Lunchcafe een lezing on der de titel 'De libarale vonk in het kruidvat van Den Uyl'.
 

Vrijdag 3 december 1976    

Burgemeester Huber verricht de officiële opening van het 'buitenpaviljoen van Huize Den Berg aan de Grote Kade.
 

Dinsdag 7 t/m  donderdag 9 december 1976    

in het Lunchcafé worden plannen gepresenteerd omtrent de herinrichting van de Grote Markt.
 

Zaterdag 11 december 1976    

Opening kantoor Het Zeeuwse Kruis aan de Beatrixlaan.


Maandag 13 december 1976    

Ondertekening stichtingsacte protestants christelijke stichting  tot verzorging van bejaarden. Hierbij wordt de fusie bekrachtigd van de bejaardencentra Schild en Hof, Randwijck en Nieuw Zorgvliet.
 

15 december 1976    

Vader Abraham Kerstshow in veilinghallen.
 

Vrijdag 31 december 1976    

Goes telt 28870 inwoners
 

Medio 1977      

Raadsbesluit aankoop kolenpakhuis firma Van de Hove in de Stoofstraat.

 

Dinsdag 11 januari 1977            

Opening rechtswinkel aan de Zusterstraat door burgemeester Huber.

 

Dinsdag 1 februari 1977            

Aanvang herinrichting Grote Markt.  Aan noord- en oostzijde zal een “wandelpromenade” aangelegd worden.

 

Vrijdag 11 februari 1977            

Oprichting Scoutinggroep Frans Naerebout.

 

Vrijdag 11 maart 1977 

Beiaardier S. Tamminga krijgt Culturele Prijs van de Stad Goes en wordt stadsbeiaardier en volgt de heer W.L. Harthoorn op (stadsbeiaardier sinds 1949).

 

Donderdag 17 maart 1977        

De Spoorwegongevallenraad houdt een hoorzitting in het Stadhuis in verband met het spoorwegongeval op 27-10-1976.

 

Vrijdag 25 maart 1977 

Opening nieuwe showroom garage Van Strien aan de Van de Spiegelstraat.

 

Vrijdag 1 april 1977      

Betonfabriek Haringman bestaat 50 jaar. De oprichter en directeur J. Haringman ontvangt van burgemeester Huber een koninklijke onderscheiding.

 

Donderdag 21 april 1977           

Raadsbesluit tot naamgeving 'De Villa' voor het voormalige gebouw van de Keuringsdienst van Waren.

 

Vrijdag 22 april 1977    

Opening winkelcentrum De Spinne in de Goese Polder.

 

Woensdag 27 april 1977            

Opening openbare kleuter- en lagere school “De Hanekam” in De Spinne.

             

Cultureel centrum 'De Villa' aan de Van de Spiegelstraat in gebruik genomen.

 

Zondag 1 mei 1977       

Raadsbesluit tot bouw openbaar toilet aan de Ostendestraat.

 

Woensdag 25 mei 1977             

Opening warenhuis Delta Centrum aan de Beestenmarkt.

 

Woensdag 8 juni 1977 

Eerste sleuteluitreiking aan bewoners van gerenoveerde panden aan de P.C. Quant.

 

Woensdag 15 juni 1977             

Opening nieuw bijkantoor van de Rabobank in winkelcentrum van de Spinne.

 

Donderdag 18 augustus 1977   

Begin sloop laatste deel gasfabriek aan de Westhavendijk.

 

Vrijdag 19 augustus 1977          

Prinses Beatrix opent het nieuwe complex van sociale werkplaats 'De Betho' in Klein Frankrijk. Dit complex vervangt de vestiging aan de Zuidvlietstraat.

 

Vrijdag 26 augustus 1977          

Eerstesteenlegging wijkcentrum 'De Spinne' in de Goese Polder.

 

Zaterdag 3 september 1977      

Burgemeester Huber opent nieuwe tennisaccommodatie aan het Wesseloopark te Kloetinge.

 

Zondag 11 september 1977      

Burgemeester Huber stelt een “staande wip” aan de Van Hertumweg in gebruik; gebouwd door handboogverenigingen "Jacoba van Beieren" (Kloetinge) en "Sint Andries" (Wemeldinge).

 

Zaterdag 1 oktober 1977           

Aan de Westsingel 90A gaat de streekschool voor slechthorende en spraakgebrekkige kinderen van start.

 

Woensdag 12 oktober 1977      

Heropening verbouwde en uitgebreide garage De Groene BV aan de Anjelierstraat.

 

Donderdag 17 november 1977

Eerstesteenlegging voor wijkgebouw 'De Pit' aan de Appelstraat.

 

Dinsdag 22 november 1977      

Hoogste punt Serviceflat 'De Horst' aan de Louise de Colignylaan.

 

Vrijdag 25 november 1977        

Vanuit studio van Ziekenomroep Nomen Nescio aan de Reigerstraat wordt door de VPRO-radio een uur durend liveprogramma uitgezonden met als thema 'de rechten van de patiënt'.

 

Vrijdag 2 december 1977          

Wethouder L.H. de Leeuw opent stadskwekerij aan de Troelstralaan.

 

Woensdag 7 december 1977    

Open Dag van Stadskwekerij voor het publiek aan de Troelstralaan.

 

Donderdag 8 december 1977   

Wethouder L.H. de Leeuw rijkt sleutel uit aan bewoners van het eerste gerenoveerde pand in de Sint Jacobstraat.

 

Woensdag 14 december 1977  

Dienst Beplantingen begint met vervangen dode iepenbomen op de heringerichte Grote Markt.

 

Zaterdag 17 december 1977     

Uitbreiding Perfecta Chemie aan de Van Doornestraat in gebruik genomen.

 

Zaterdag 31 december 1977     

Goes telt 29209 inwoners

Donderdag 19 januari 1978      

Gemeenteraad gaat akkoord met herinrichting stationsgebied.

 

Donderdag 16 februari 1978    

In verband met het overlijden van gemeentelijk onderwijsinspecteur H.C. van der Vreugde in 1977 besluit de gemeenteraad met de opheffing van de gemeentelijke Onderwijsinspectie.

 

Donderdag 18 mei 1978            

Gemeenteraad stemt in met realisatie Plan Nivo’s in Goes-Noord.

 

Zaterdag 27 mei 1978  

Op dinsdagen wordt de busdienst Goes-Kattendijke ingesteld met slechts 1 rit; later uitgebreid tot 2 ritten en een zaterdagse rit.

 

Donderdag 1 juni 1978

Automobilisten dienen bij het parkeren in de binnenstad voortaan gebruik te maken van een parkeerschijf.

 

Dinsdag 15 augustus 1978        

Bekendgemaakt wordt dat dhr. C. Mouwen uit Kloetinge directeur van de laboratoriumschool per 1 december 1978 benoemd is tot directeur der H.T.S. te Leeuwarden.

 

Zondag 20 augustus 1978          

De Hervormde Gemeente in Goes start met kerkdiensten in wijkgebouw De Spinne.

 

Vrijdag 1 september 1978         

Met de verlenging van de Van Hogendorplaan krijgt de Goese Polder een tweede toegang tot de wijk.

             

Tot dan toe kan de wijk alleen betreden/verlaten worden via de Troelstralaan.

 

Donderdag 7 september 1978  

Opening wijkgebouw De Pit in de Appelstraat.

 

Donderdag 14 september 1978

Opening wijkgebouw De Spinne.

 

Zaterdag 23 september 1978   

Opening clubgebouw scoutinggroep Frans Naerebout aan de Houtkade.

 

Woensdag 27 september 1978

Eerste vergadering werkgroep Goes-Noord; deze begeleidt en coördineert de bouwkundige ontwikkeling in dat gebied.

 

Zaterdag 7 oktober 1978           

De busdienst Goes – Kattendijke, die tot nu toe slechts enkele ritten op de dinsdagse marktdag reed, wordt uitgebreid met twee ritten op zaterdag.

 

Vrijdag 13 oktober 1978            

De al geruime tijd niet meer gebruikte spooraansluitingen aan de westzijde van het stationsemplacement naar brandstofhandelaren Fokke, Reijnhout en Pik & Zonen worden buiten dienst gesteld.

 

Woensdag 25 oktober 1978      

Aanvang plaatsen wisselwoningen (door woningrenovatie) op braakliggend terrein naast Laboratoriumschool aan de Scheldestraat.

 

Woensdag 1 november 1978    

Wethouder De Leeuw slaat de eerste paal voor de nieuwe garage van de firma Hendriks, ter vervanging van het complex aan de Westwal.

 

Donderdag 23 november 1978

Opening nieuwe garage Centrum-Goes aan de Marconistraat door burgemeester Huber. Deze was voorheen gevestigd in de Jacob Valckestraat.

 

Vrijdag 1 december 1978          

De bekende notaris M.E.J.F. van Dissel draagt het notariaat over aan zijn zoon, mr. E.C.J. van Dissel.

 

Dinsdag 5 december 1978         

Mevr. Gebbink-Vrins (contactpersoon van de Nationale Woningraad) reikt de eerst sleutel uit aan de bewoners van een van de 15 wisselwoningen aan de Scheldestraat.

Maandag 15 januari 1979

Bij het schoonmaken van de schoorsteen komt de 96-jarige inwoonster van Kloetinge met de kleding in inraking met de kolenhaard waardoor ze dodelijk gewond raakt.

 

Zaterdag 7 april 1979      

Houten noodlokalen aan de De Graaffstraat worden door brand totaal verwoest.

 

Medio juni 1979            

In de loop van de maand betrekken woonwagenbewoners het nieuwe woonwagencentrum aan de Klaphekkeweg.

 

Donderdag 21 juni 1979             

Winkelpand Delta-Centrum aan de Beestenmarkt wordt door brand totaal verwoest.

 

Zaterdag 1 september 1979         

De heer D. de Kok treedt in dienst bij de gemeente Goes als brandweercommandant.

 

Donderdag 20 september 1979

Raadsbesluit tot aankoop terrein en opstallen van garage Hendriks (voorheen Louisse) aan de Westwal. Later zullen op dit terrein winkels en appartementen gebouwd worden (het huidige Kolveniershof).

 

Vrijdag 26 oktober 1979     

Het Goese inwonertal bereikt op deze datum de 30.000.

 

Dinsdag 30 oktober 1979        

In een bedrijfspand van de fa. Schrijver in bouwmaterialen aan de Noordweegseweg in Eindewege bij 's-Heer Arendskerke woedt een grote uitslaande brand.

 

Donderdag 8 november 1979    

Wethouder L. de Leeuw opent de nieuwe garage van Auto Hendriks aan Klein Frankrijk.