Tweede Wereldoorlog
Er zijn diverse opdrachten gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Lees er meer over in de PDF-bestanden.
Bevrijding, 1944
Opdracht 3 - De bevrijding van Zeeland in 1944
Een klein maar belangrijk onderdeel van de strijd van de geallieerde legers tegen Nazi-Duitsland in 1944 was de bevrijding van Zeeland. Met de verdrijving van de Duitsers uit Zeeuws-Vlaanderen, de Bevelanden en Walcheren kon namelijk de haven van Antwerpen, die vrijwel onbeschadigd was, benut worden voor de aanvoer van manschappen en materieel. Hoe ging die bevrijding in zijn werk, welke landen werkten hieraan mee, op welke wijze boden de Duitse troepen weerstand, hoe konden de geallieerden de overwinning behalen?
Opdracht 4 - De rol van de Fransen
Vrijwel meteen nadat Duitse troepen in de nacht van 9 op 10 mei 1940 de Nederlandse grens overstaken, kwamen Franse en Engelse troepen in beweging. Dit als gevolg van een geheime overeenkomst die deze landen met Nederland hadden gesloten om te hulp te komen als het land aangevallen zou worden. Ook in de lucht melden zich Franse vliegtuigen, terwijl Franse oorlogsbodems de Zeeuwse wateren binnenvaren.
Opdracht 5 - Het Duitse kerkhof in Goes
Nadat de Duitse troepen in mei 1940 hun verovering van Nederland hebben voltooid, moeten er veel dode soldaten worden begraven. De Duitsers nemen een plek aan de haven van Goes in gebruik, waar de gesneuvelde Duitse soldaten ter aarde worden besteld. Van deze begraafplaats is de complete administratie bewaard gebleven. In dit thema verdiep je jezelf in de gegevens van deze begraafplaats. Waar was deze plek, hoeveel soldaten werden er uiteindelijk begraven, waar sneuvelden de Duitsers, en wanneer. Toen de oorlog ten einde was, moest deze begraafplaats worden opgeruimd. Hoe ging dit in zijn werk, waar gingen de stoffelijke resten naar toe?
Opdracht 6 - De krijgsgevangenschap van Nederlandse militairen in Duitsland 1943-1945
In 1943 moesten de Nederlandse officieren en onderofficieren, die in 1940 na de Duitse inval ontwapend en naar huis gestuurd waren, zich weer melden. Alsnog werden ze krijgsgevangen gemaakt, en tevens gijzelaar en soms ook dwangarbeider. De Tweede Wereldoorlog was in 1943 op een keerpunt gekomen, de Duitsers werden vanaf begin 1943 aan alle fronten teruggedrongen. De krijgsgevangenen werden, evenals de dwangarbeiders en de gevangenen van de concentratiekampen, gedwongen te werken. Meestal diende er meegewerkt te worden in de Duitse oorlogsindustrie. In dit thema kijken we naar het kamp Mühlberg.
Opdracht 7 - Noord-Beveland rond de bevrijding van 1944
In de oorlog was Noord-Beveland nog een eiland, waar je alleen met een veerbootje naar toe kon. Deze bootjes voeren van Kamperland naar Veere, van Kortgene naar Wolphaartsdijk en van Kats naar Katseveer (in de Wilhelminapolder). Vanuit Colijnsplaat werd af en toe naar Zierikzee gevaren. Noord-Beveland lag behoorlijk geïsoleerd, net als Schouwen-Duiveland. Beide eilanden waren voor de Duitsers vrij gemakkelijk te controleren. Het is daarom opvallend, dat er verzetsactiviteiten plaatsvonden.